laarifaari Creative Commons License 2019.10.13 0 0 8195

2019.10.10. Szombathely 19:10-21:26

 

Legutóbb felújítása (2016) előtt jártunk az Agora nevű intézményben, akkoriban még a földszinten volt a mosdó, és térdig gázoltunk a vizeletben. Mostanra mélyen a pincébe került a puccos WC csoport, így izgulhatnak az üzemeltetők, mikor áll le a szennyvíz átemelő, melynek következtében az éppen lenn tartózkodók egy pöcegödörbe fulladhatnak. Jah, a nézőtér 1100 fős, a beengedő hölgyek mogorvák. Teltház, ez természetes.

 

A csapat tovább bővült Lantos Zoltánnal (hegedű), Kovács Ferenc Öcsivel (fúvósok) és Szabó Tamással (szájharmonika és egyéb). Ez már a kényeztető üzemmód)

 

Kell mondjam, hogy több volt, mint élvezet? Ennek ellenére a következő hibalistának tűnhet, (pedig nem az) – ám ha csak áradoznék, az olyan lenne, mint egy kampányzáró beszéd.

 

Horváth Kornél még az elején (Valaki mondja meg) véletlenül elhajította az egyik rázogatós kütyüjét, amelyet egy színpadra berohanó fiatalember kettő percen belül megkeresett, és átnyújtott számára. A hídon számban (is) hegedült Lantos Zoltán, ritkán játszott szám, LZ őrült tempóban lapozta oda-vissza a kottát. Jövő hétre kotta nélkül megy)) A Szép holnap számban Zorán kihagyta az első két  strófát, úgy kezdte, … „Jó így, ölemben ma még jól elférsz, alolamperleloboban,…” és utána jött még néhány szövegtöredék. Az esküvő című siratódalnál (az egyik kedvencem, tényleg) a kitűnő Gátos Iván úgy tűnt, nem emlékezett mely billentyűket kell ütögetnie, ebből nem volt semmiféle fennakadás, az Arénában lehet, Jávori Fegya zongorázza az Esküvőt. Zorán álló mikrofonja, az ott lévő csatlakozók menetrendszerűen feladták, Zorán többször morgolódott, sajnos nem értettem mit (( Zorán az előadás közel felében most is állva zenélt, sőt, felindultságában sűrűn roggyangatott, és egyik lábával hátra-hátrarúgott, nagyon jazzos, menő volt. Most nem a Romantikát, hanem Az ünnepet adta elő zümmögő kórus formátumban Zorán, Csányi István és a három lány. Hát, tudja a fene…, még szoknom kell. Volt Metro blokk, amelynél ugyan lelkes volt a közönség, de be kell látni, hogy az a korosztály, amely e dalok fénykorában a nézőtéren tartózkodott, ma már otthon, ágyban fekve tölti estéit, ahol otthonápolás esetén a nővér be tudja kötni az infúziót. Természetesen a mai,  koncertlátogató idősebbek a szüleiken keresztül ismerhetik-szerethetik a Fehér sziklákat és tsait. Zorán sok generáción ível át) Szívem csücske Szabó Tamás többször szerepelt, a linket megnyitva a Hiába vársz felvezetése hallható, de nem nagyon látható, a telefonomat sajnos megrágta a kutyám. Ezennel jutalmat ajánlok fel annak a tudós embernek, aki felvilágosít, milyen eszközökkel ütögette Szabó Tamás azt a rézből készültnek látszó martinász köpenyt, amelyet magára öltött. Sajnos nem emlékszem melyik számnál, teljesen lekötött, hogy megállapítsam az ütögető eszközök mibenlétét.  Muszáj elmondanom, a koncert végére halláskárosultak lettünk attól a rengeteg decibeltől, amit ránk nyomtak (földszint, jobb oldal, második sor). Eddig ilyen nem volt. Majd’ elfelejtettem, felszólításra kötelességtudóan megtapsoltuk a kettő szponzort. A Kóló bevallom, egy időben idegesített, érezhetően többen csak ezért jöttek. Mostanra változott a helyzet, Zorán élő ikonná vált, akit végig áhítattal és ünnepelve hallgat a közönség, a Kóló pedig a rítus része. 

 

Az előcsarnokban a kultúrbarlangos, egyik legelszántabb Zorán rajongó Zorán cd-ket, dvd-ket kínált, Ő is elmaradhatatlan része a koncerteknek.  Ő az, 2010 (2011?) körül egy kemény fedeles, A4 méretű nyolcvan oldalas fotóalbumot jelentetett meg Zorán koncertnapló címmel. Akkortájt a pécsi Kodály Központban koncert után ezt a könyvet is árulta, vele volt 8-9 éves kisfia. Nehéz feledni azt a pillanatot, amikor egy idősebb férfi hozzá hajolva bizalmasan megkérdezte, hogy megy a könyv? Ő magabiztosan felelt, nagyon jól! Ekkor a gyermek csengő, tiszta hangon megszólalt: - Anya azt mondta, rengeteg van még otthon!  - Kultúrbarlangos kissé összerándult, de láttam, nem adta föl. Remélem azóta minden példányt eladott.

 

Még valami. Az utóbbi hetekig az Aréna után egy-két koncertet láttam a turné menetrendben. Pár nappal ezelőtt meghökkenve olvastam, másfél tucatnyi koncerttel egészült ki a turné, többször három egymást követő napon, egészen december 19-ig. Döbbenetes.

 

https://indavideo.hu/video/Zoran_Szombathely_20191010_Szabo_Tamas