Szívesen!
Akkor a Kecskecsöcsű kilőve. Annak kifejezetten vastag a héja (bár épp ezért gyakorlatilag
'rovarmentes' és viszonylag nagy biztonsággal termeszthető). A Dunav vékony héjú, azzal nem lesz
gond. A többire úgy emlékszem, hogy átlagos. A Hamburginál gond szokott lenni a termékenyüléssel,
illetve, hogy nem egyszerre érnek a bogyók. Emiatt madárkás és tarka a fürt. De ez nem tragédia.
Különlegesen finom, muskotályos íze van (nem emlékszem, hogy direktben savat éreztem volna).
Az Árkádia szép, piacos fürtöket képes teremni (a többi is... ;-) ), bár ott tapasztalatom szerint
esetleg gondok lehetnek az ízzel, bár ez is különbözhet termőhely és megítélés szerint.
A Pannónia meg úgy jó, ahogy van. ;-) De a darazsak nagyon szeretik, mindenképpen zacskózást
javaslok, ha lesz (mondjuk pl. a Dunavra is...).
Nem tudom, hogy ez a 3-4 permetezés mennyire reális. Talán még a Piros kecskecsöcsűnél.
De azt meg kizártuk a héja miatt.
A listára visszatérve: pl. a Saszlákat nem javaslom (bár az édeset szereted), mert nagyon
egyenes, jellegtelen, mézédes, nem túl nagy bogyójú fajták. Annak idején ezért váltam meg tőlük.
A Kozma Pálné muskotály nagyon finom, Sanci írta róla a múltkor, hogy nála teljesen bevált,
jól termeszthető fajta, csak tolni kell neki a ként. Ezzel szemben én éveken át kínlódtam vele.
Nem ment semmire, végül kivágtam. Nem haszontalan információ, hogy elég nagy a zöldmunka
igénye (tapasztalatom szerint). Lehet, hogy én rontottam el, miattam kínlódott a tőke, passz...
Én örültem volna a legjobban, ha szépen teljesít, mert tényleg finom (savra ennél se emlékszem).
A Palatina amolyan apró és kemény bogyójú, sárga, 'semmilyen' fajta (megítélésem szerint).
Boglárkám is volt, valamiért kivágtam, talán volt valami hibája. Nem emlékszem.
A Cardinal jó lenne, de nagyon repedős fajta (esetleg sapkázással ez megelőzhető).
Az Évát is dicsérni szokták, de ott el kell találni a jó klónt. Ha mellé fogsz, selejtet kapsz, mint én.
A Favorit nagyon jó, az még esetleg szóba jöhet, de pl. következetesen ritkítani kell a fürtjét,
mert garantáltan betalál a szürkerothadás (a rovarok ezt is szeretik... - idén kivágtam...).
A Helikon szépe nálam valamiért nem ment semmire, kivágtam. Ettől még jó lehet!
Az Itália is szóba jöhet, egész jó fajta (bár ettől is megváltam).
A Moldovát kifejezetten utáltam a nyálkás bogyója miatt, átoltottam a csodába.
Ha minden jól megy, akkor a Narancsízű is jó lehet, én szerettem.
A Rizomatnál kb. 8-10 év alatt összesen nagyjából ugyanennyi bogyót ehettem... Kivágtam.
A Suvenir egy látványszőlő, egyébként nem ér semmit (szerintem). Kár a helyért...
A Teréz nem szép. :-) Ha jól emlékszem, talán még a héja is elég vastag (ja, ezt írták is).
A Jupiter nagyon jól ellenáll a megpróbáltatásoknak, bár valamiért idén nagyon elpocsékolódott.
Jövőre átoltom az egészet. Az íze és állaga se volt túl szimpatikus. :-(
Hááát, a Thompson meg egy fehér, magnélküli... Ha gondolod, próbáld ki! ;-)
A fentiekkel kapcsolatban hangsúlyozom, hogy azoknál a fajtáknál, ahol a gyenge teljesítményről
írtam, elképzelhető, hogy a nem kielégítő tápanyag ellátás volt a háttérben! Leginkább a kálium.
Abból gondolom, hogy másoknál (ill. filmen is láttam) ugyanezek nagyon szépek lehetnek.
Egy ideje megint tolom, nincs is ilyesmi gondom, bár az adott fajták sincsenek már meg...