otranto Creative Commons License 2019.10.12 0 1 9646

De igaz.

 

A magyar kormány megnyitotta a határokat a lengyel menekültek előtt. Közel 140 ezer lengyel menekült Magyarországra. Többségük katona volt, sokan teljes fegyverzetükkel jöttek. A menekültek között volt a a lengyel 10 páncélos dandár, a 3. hegyilövész dandár, a 3. nehéztüzér ezred a 2. ulánusezred megmaradt állománya. 

Magyarország a többszöri német tiltakozás ellenére egészen 1940 novemberéig engedélyezte Budapesten a lengyel követség működését. Ezzel egyrészt továbbra is elismerte a lengyel államot, másrészt lehetővé tette, hogy a lengyel követség katonai attaséja a magyar honvédelmi minisztérium és külügyminisztérium segítségével a menekült katonák között toborzást végezzen és az ő segítségükkel 100 ezer lengyel katona ment nyugatra, akik később többek között Monte Cassino-nál harcoltak a németek ellen.

Az itt maradt 40 ezer lengyel menekültekkel külön menekültügyi kormánybiztos foglalkozott, idősebb Antall József. A lengyel menekültek rendszeres segélyt kaptak a magyar államtól, lengyel iskolák nyíltak Budapesten, Balatonbogláron pedig lengyel gimnázium.

Ez egyébként közismert a korszakkal foglalkozók körében. Szóval vagy tájékozatlan vagy, vagy csak szokás szerint nem mondasz igazat. És akkor még finom voltam...

Előzmény: Furnicator_2 (9645)