Ati_66 Creative Commons License 2019.10.09 0 0 202638

Üdv itt!

 

Rég írtam már esszét bocs ha unalmas és hosszú:-).

 

A Polar alapból a max pulzusból 10% lépcsőkkel számol zónákat, nem vesz mást figyelembe.

 

Én voltam laborban ahol a futópadon nem értem el azt a maximális pulzust, amit az EKG és egyéb mért adataimból utólag a doki meghatározott. Az így meghatározott maximum pulzus 93%-án volt az anaerob küszöb és 80%-án az aerob küszöb, amit a légzés gázcsere adatai alapján határozott meg és nem laktátszint mérésből.

Szóval a gázcseréből számított valós küszöb értékeim szinte egy egy Polar zóna határán vannak.

 

( a légzés gázcsere adatok alapján számított aerob és anaerob küszöb nem biztos hogy egybe esik a laktát mérés alapján meghatározott aerob és anaerob küszöbbel )

 

Mivel a Polar zónák főleg az 1. és 2. jelentősen alacsonyabb pulzust jelentenek a linkelt cikkben a 30 perces tesztfutásból számolt zónáknál, már csak az a kérdés használhatóak-e a Polar zónái ?

 

Az én esetemben a Polar 2. és 3. zónája az aerob edzés tartománya és a 4. zóna fedi le az aerob - anaerob küszöb közötti átmeneti tartományt. Lehet véletlen de a szénhidrát felhasználásom a 2. zóna után kezd emelkedni és az aerob küszöb után vált igazán meredeken emelkedőre a szénhidrát igényem.   

 

Véleményem szerint az a gond a Polar zónáival, hogy a valós maximális pulzus kellene a kiinduláshoz, amit szerintem -  saját átlagos képességeimből kiindulva - egy átlag amatőr soha nem tud elérni futással, hiszen ahhoz az anaerob küszöb felett kellene akár több percet dolgozni, miközben az átlag amatőr ilyen terhelésre nincs felkészülve és a savasodás megállítja a lábait pár másodperc után az anaerob küszöb felett. Tehát a futással elért max pulzus akkor is lehet akár 10 ütéssel is alacsonyabb a valós maximumnál,  ha magasabb, mint a 220-életkor kaptafa képlet. 

 

Én sem tudtam hosszan futó mozgást végezni a terheléses vizsgálat előtt a Polar 2. zónában. Ott az edzés kezdetén 10-20 másodperc alatt "áthaladtam" és jellemzően a 3. zóna tetején és 4. zóna alsó felén végeztem az edzéseim többségét.

 

A vizsgálat eredményeit böngészve tűnt fel, hogy mennyire nem vagyok hatékony alacsony intenzitáson.  8km/h tempónál kezdtem kocogni 113 pulzus értéken és 1 perc múlva amikor még csak 9km/h volt a tempó a pulzusom már 133 volt. Itt kezdődött az a tartomány amiben rendszeresen edzettem és ez látható is volt, mert a pulzusom ezt követően sokkal kisebb mértékben nőtt a sebesség váltáshoz képest.

143 HR 14,7 km/h tempó  

 

Azaz a hosszú edzéseim 130-145 közötti pulzus tartományában fele akkora pulzus emelkedés  tartozott 5km/h tempó növeléshez, mint amit alatta 1km/h tempó növelés okozott.

 

Na ezt látva kezdtem dolgozni arra, hogy a Polar 2. zónájában próbáljak egyre többet edzeni ahogy a Polar edzéstervek javasolják.

Annyi időt még nem edzek a 2. zónában, de javulok. Igaz "csalok", mert a legtöbb időt kerékpáron töltöm ebben a tartományban, de nekem jól javítja a futó képességemet is.

 

Úgy 3 év alatt jutottam el oda, hogy magányos edzésemen rendszeresen képes vagyok a Polar 2. zónájában több km-t kocogni 6:30 - 7:00 közötti tempóban. 

 

Ennek az is hozadéka, hogy ha nem savasítom el magamat és végig az aerob küszöb alatt maradok, akkor a terhelés csökkenést sokkal gyorsabban nagyobb mértékű pulzus csökkenés követi. Pl terepen a hegymenet utáni sík vagy lejtős szakaszon jön jól, hiszen így hamarabb és nagyobb tempó futható az aerob küszöb alatt.

 

Ugyan nem futottam mostanában teljesen síkon a 30 percet a Suntoo javasolta teszthez hasonló intenzitással, de kizárt, hogy bármilyen körülmények között tudtam volna 20 percet úgy futni, hogy az átlagpulzus a teszten meghatározott anaerob küszöbömnek megfelelő legyen.

 

 

Előzmény: pego123 (202633)