tammmy4 Creative Commons License 2019.10.09 0 0 34166

Valakinek tapasztalata kombi kazánhoz utólag csatlakoztatott használati melegvíz tárolóval. Ez egy utólagos megoldás, ha már megvan a kombi kazán, de szeretnénk tárolós melegvíz készítést. Ilyenkor a kazán használati víz csatlakozásaira van rákötve a tároló és egy utólag beépített szivattyú keringteti a fizet a tárolóban felfűtéskor. A szivattyút a tárolóba épített termosztát kapcsolja.

A kazánból kijövő melegvizet logikusan a tároló legfelső pontjára kötném, akkor azonban itt is kell kivennem a fogyasztókhoz menő melegvizet. Ebben az esetben attól tartok hogy nagyobb melegvíz elvételnél (amikor a szivattyú üzemel) az elvett melegvíz csak a kazánon keresztül fog áramlani, de ezt a nagyobb mennyiségű vizet a kazán már nem tudja megfelelően felmelegíteni, így nem elég meleg lesz a víz a fogyasztóknál.

Az egyik megoldásnak azt látnám, ami a lenti rajzon is szerepel, hogy a kazánból kijövő melegvizet a cirkulációs csonkra kötném, ez esetben a melegvíz kivétel a tároló felső csonkjából történne. Így nagy elvételnél nem lesz gond. Itt viszont az a dilemmám, hogy a kazán fel tudja-e az egész tárolót fűteni? Fog-e a melegvíz rétegződni? Abból indulok ki hogy indirekt fűtésnél, ha csak a csőkígyót fűtöm fűtővízzel, akkor is csak a tároló alsó részét fűtőm és a teljes tároló felfűthető.

Valakinek van tapasztalata a leírtakkal kapcsolatban?