BZoltan Creative Commons License 2019.09.28 0 1 70475

Finnországban a teljes területük 8%-at teszi ki az mezőgazdasági terület. Ez náluk 2.3 millió hektárt jelent. Viszonyításképpen Magyarországon ez 5,3 millió hektár ami az ország  ami arányaiban tekintve hétszerese a finn mezőgazdaságnak.

 

Finnországban alapvetően nem az alacsonyabb hőmérséklet a probléma, hiszen a nyári középhőmérséklet az megfelel a legtöbb mezőgazdasági ágazatnak (még a szőlőnek is). A fő probléma a vegetációs időszak rövidsége. Azok a haszonnövények amiknek megfelel a rövidebb nyár azok úgyhogy elvannak Finnországban. A legelőknek semmi baja nincsen a klímával, hiszen a nyári csapadék és a mi égövünknél jóval több napsütéses órák száma ideális, sőt jobb is mint nálunk. Emiatt a finn tejipar köszöni szépen jól van. Télen mondjuk fűteni kell az istálókat, mert a -20 az már kívül esik a szarvasmarha komfortzónáján :)

De a zab és az árpa például szépen megterem Finnországban. Együtt ezt a két kövényt úgy egymillió hektáron termesztik.

Finnországban a klímánál lényegesen nagyobb szopógép a rendkívül gyenge talaj, az ország nagy részére a kilúgozott szürke erdőtalaj jellemző ami erdőgazdálkodásra sokkal alkalmasabb mint mezőgazdaságra.

Ami Finnországban poén az az, hogy a kemény téli fagyoknak köszönhetően egy kattintásnyival könnyebb az organikus földművelés. Emiatt a teljes mezőgazdasági terület 10%-a szertifikált organikus (Magyarországon ez 3.5% - fun fact, hogy például Franciaországban a szőlőtermelés 12%-a bio ameddig Magyarországon 1.3%)

Szóval azért nem teljesen elveszett dolog a finn mezőgazdaság. Poén, hogy például a világ köménytermelésének a negyedét finn gazdálkodók adják :)

Az áfonya pedig egy érzékeny terep :) sokféle áfonya van Finnországban, de cseles módon egyik sem az amit Magyarországon ismernek és termesztenek. Amit nálunk ismernek az a bokoráfonya (egy kalap szart sem ér szerintem) Vaccinium corymbosum, ameddig a finneknél három népszerű áfonya is van. A feketeáfonya (Vaccinium myrtillus), vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea) és a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos). Ezeket nem lehet termeszteni, viszont szezonjában platós teherautónyival lehet szedni Finnország szerte. Mindegyiből egy maroknyi többet ér mint egy talicskányi bokoráfonya.

A másik "agrár" terület ahol a finnek bajnokok az a vargánya és rókagomba. Értelem szerűen ezek sem termeszthetők, de szezonjában rengeteget exportálnak belőlük. Ami frankó, bár nem csekély céziumot is kap a kedves fogyasztó bónuszként.

(zárójelben mondom, nekem a fél családom finn)

Előzmény: Törölt nick (70472)