divanyka Creative Commons License 2019.09.25 0 0 92549

Sziasztok,

15 éves, egy szintes ház fa födémét kellene helyrerakni, ebben kérném a segítségeteket. A jelenlegi rétegrend alulról fel: gipszkarton, fólia, légrés, majd dróton ültetve 10-15 cm üveggyapott, plusz a padlás érdemi részén (ahol fel lehet egyenesedni kb, úgy 50nm max) néhány részen 1-2 cm-es OSB lap. A cserép alatt szintén fólia (csak pára, nem hőtükör), bramac betoncserép. Padlás alapterülete 140nm.

Alapvetően a szarufák és cserepek környékét nem bántanám, viszont a jelenlegi osb-s üvegyapotos megoldás tróger: az osb lapok öregek, hajlanak, az üveggyapott összeesett.

Az alábbit találtam ki, de nyitott vagyok jobb megoldásra.

- Marad az üveggyapot (veszélyes hulladéknak minősül, leszedni sajátkezűleg és elvitetni, kb. 200e huf),

- de a tetejére kerül 5-8cm -es kőzetgyapot a gerendák közé úgy, hogy szintben ne legyen magasabb mint a gerendák.

- A padlás teljes terjedelmébeben a gerendákra keresztben lerögzítenék a gerendákhoz 50x50mm-es léceket úgy nagyjából fél méterenként,

- majd ezeknek a közeit is kiraknám 5cm-es kőzetgyapottal (így fedésbe kerül a szigetelés teljesen),

- majd az 50mm-es lecek tetejére erősíteném vissza az új OSB lapokat a padlás azon részén, ahol releváns.

Ez így teljesen bődületes hülyeség, van esetleg más relatíve gazdaságos opció? A faanyag szerintem kb. 150e lenne, a 2x140 négyzetméter 5cm kőzetgyapot szerintem kb. szintén 200e (alapvetően nem néztem utána, nem is vagyok tisztában vele, hogy milyen kellene pontosan), plusz az OSB lapok árai. Itt is gondban vagyok, mert szivesen feltenném a 2cm-es OSB lapot, de lehet kevesebb is elég lenne.

A padláson nincs élettér, igazából csak pakolni használjuk.

Bármilyen tanácsnak és segítségnek nagyon örülnék.

üdv,

Tamás.