nyúlfüligomba Creative Commons License 2019.09.23 0 0 139735

Négyen voltunk a hat kosár gombár. Persze ez is több mint fejenként két kiló. Ennek az előírásnak végül is az lenne az értelme, hogy határt szabjanak a természet kizsigerelésének. Csak a kérdés az, hogy a két kilós korlát az ami ezt a célt legjobban szolgálja és egyáltalán mi az értelme ennek a szabálynak.

 

Kezdjük azzal, hogy ahol voltunk ott telepített nyárerdők vannak. Ahol a sógorom szedett, annak az öreg nyárerdőnek a felét tavaly kitermelték. nem csak a fák, de az összes növény, bokor mind odalett ( a turbolyák, a szenzációs kucsmagombás és laskás helyek is) tiszta homok maradt, ahova fiatal csemetéket ültettek. Ősszel, amikor ott régen újra kinőtt a fű olyan volt, mint egy templom és szinte mindig lehetett a távolban dámvadakat, őzeket látni. Most meg nagy semmi és ez vár a másik felére is. Ha egy ilyen ültetvényben,  szedek 10-12 kiló gombát, az mi kárt okoz?

 

Másik példa. Mindenki várja a nagy hullámokat, amikor hihetetlen mennyiségben találunk vareszt, rókagombát stb. Pár évvel ezelőtt elképesztő mennyiségű trombitagombát lehetett szedni. Lajos forrásnál egy harminc méter sugarú körben pakoltam tele két kosarat, de az a hegy és gondolom a fél Pilis, akkor csupa trombita gomba volt. Azt hiszem az ilyen alkalmakkor is nyugodtan átléphetjük a két kilós határt.

 

Inkább olyan elveket kellene követni, hogy ne szedjünk túl fiatal gombát, az első látásra (tapintásra) is öreg, kukacos  példányokat nem hurcoljuk haza. Csak azt és csak annyit szedjünk, amit  fel fogunk és fel tudunk dolgozni .A jó termő helyeket néha hagyjuk pihenni. Ha már többen járunk egy helyre, akkor inkább keressünk másik helyet magunknak.

Előzmény: öreg_néne_b (139730)