HA5OPI Creative Commons License 2019.09.21 -1 0 51929

Ránézésre ez egy délutáni projekt, kell hozzá 2 méter 30-as PVC cső (bár gyanítom, hogy 40-esnél nincs vékonyabb) meg 50 méter vellanydrót.

 

Ugyan félmondatban odavet valamit a földelésről, de túlzott lezserséggel, ami nekem kicsit gyanús.

 

Amire én gondolok:

 

- nagyon komoly földelés (radiál) nélkül itt sugározni fog a koax köpenytől kezdve a hálózati védőföldön át (kapacitíve csatolva) minden. Kis szerencsével még a rádión belül áthúz a védőföldnél.:-)

- még egy inverted L antennánál is kell egy kapacitív illesztés (bazi nagy kondi képében), itt ökörsütő nagy tekercs van, és higgyem el, hogy 50 ohmos tisztán rezisztív az antenna talppontija. A hátam meg tollas.

- ha az előző két problematikát megoldjuk, akkor is a valódi sugárzó a 20 méteres (70 feet) szakasz (a szükséges 80 m helyett), a tekercs valamit csinál, de leginkább melegít

 

Szerintem egy délutánt megér, de kell egy hőmérő és érdemes nézni, hogy mi lesz a PVC csővel mondjuk fél óra 1 kW-os CW után. Ha nem konyul le az már eredmény, de jegesedni nem fog, az biztos. S ha a szomszéd veri a klumpával a falat, hogy csíkosan jön a Cseh-2 és nem látja a Zsena za pultom 347-ik részét, akkor vélhetően jogos a panasza.:-)

Előzmény: schlumberger (51928)