bajnár Creative Commons License 2019.09.21 0 0 70222

Nyilvánvaló, hogy nem teljes és éles a kép, ettől még bőven elegendő számomra. Ha egy filmet kezdesz nézni és nem fog meg, elkapcsolsz, holott simán jöhetnek érdekfeszítő részek később, ez ilyen.

 

Természetesen szmájliztál. Egy olyan szituációban, amikor éppen a te kijelentésed volt igazából megmosolyogtató. Nem az ujjamból szoptam, te adsz hozzá vagy veszel el mindenféle dolgot a mondanivalómból, majd takkra ugyanezt kéred számon rajtam. Az előző etaphoz kapcsolódva: ez (is) az a stílus, ami nem éppen kedvcsináló bárminemű diskurzushoz veled.

 

Inkriminált mondat letudva.

 

Mint mondtam, vannak prekoncepcióim a megismert, megtapasztalt netes előéleted miatt és ettől nehéz elvonatkoztatni. Rendre akkor leszek barátságtalanabb, amikor ebből a megismert eszköztárból előhúzol egy ismerős elemet. Nyilván én is igyekezhetnék jobban elvonatkoztatni ettől.

 

Hadd ne ismételjem meg újra, hogy a KA-féle - immáron konszenzusos - faszság tisztába tevéséig, nem volt kedvem lapozni.

 

Úgy látom legfeljebb a harmadik etapban akadhat érdemi nézetkülönbségünk. Jó az a citált összefoglaló, bár azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy az adott szerek hatóanyag és hatásmechanizmusuk folytán jellemzően célzott hatással bírnak. Miképpen kénnel se mehetsz peronoszra és rézzel se lisztharmatra. Emiatt nem feltétlenül gondolom, hogy a növényben keringve direkte pusztítaná a talajlakó gombákat, baktériumokat, amik kapcsolatban vagy szimbiózisban vannak velük.

A növényi szervezetben megtalálható szer felezési ideje ismert, a kiürülése ténykérdés. Ettől függetlenül a felszívódók csoportja természetesen a szükséges vagy szükségtelen rossz kategóriájába tartoznak (ahogyan a kontaktok is). A 40 milliós kérdés az, hogy a kiváltásuk lehetőségei nem okoznak-e hasonló mértékű környezetkárosítást, hiszen akár kétszer annyi fordulóval lehet csak teljes mértékben megvédeni a növényt és egészséges gyümölcsöt szüretelni.

Viszont van még egy aspektus is, ami ennél sztem sokkalta aggasztóbb: a legtöbb felszívódó szerrel szemben idővel némi rezisztenciára tesznek szert a szőlő főbb kórokozói, ezáltal újabb - és többnyire - erősebb szert kell helyette a piacra dobni, ami egy végtelen szopóspirált eredményez. 

 

Az utolsó előtti etapodat már megbocsáss, de kicsit álságosnak találom. Többször is mondtam, hogy természetesen igen. Majd a saját kérdésedre adott válaszoddal egyetérteni nem feltétlenül tudok, erre vonatkozó tanulmányokról nincs tudomásom (már hogy melyik aspektus súlya mennyire szignifikáns). Kicsit olyan kérdés ez, mint hogy melyik a legfontosabb analitikai összetevője a kész bornak és melyik elhanyagolhatóbb?

Előzmény: BZoltan (70211)