madpapa2 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 284

SándorTiszteletes szépen összefoglalta a lényeget. Ha neki már 8 éve van ilyen fajtája, vélhetően nagyobb a tapasztalata ebben. Az ismerősömnek 1 fája van, nekem 4 növendékem. Ő az övét hagyta úgy növekedni, ahogy a fa akarta. Szépen meg is növekedett. Én az enyémeket igyekszem adott térállásban tartani. Ali bá tanácsai alapján próbálom orsóra alakítani. Szóval a metszőolló csodákra képes az alakítás során. :-) Ha jó a tápanyag ellátottsága brutálisan képes fejlődni, hatalmas levelekkel. Nálam agyagos, lúgos talaj van, így igényli a vaskelátozást.

Rovar kártevők megtalálják. Ha az áttelelő cseresznyelégy állomány felszaporodik a fa alatt, kárt is tesz. Miután rendszeresen lepermeteztem a fát, a légy állomány is csökkent jelentősen, meg ha ugye le van szedve a termés.

A termés kötéssel kapcsolatban én azt láttam azon az egy fán, hogy biztosan köt. Információm nincs a környékbeli esetleges más porzó fákról. Illetve a szomszédban van ott egy cseresznye fa. Tapasztalatom szerint ez a fa moníliára nem érzékeny. A gazdája sosem permetezte és mindig volt termése, moníliás elhalás nyomait nem találtam a fán. Régen láttam azt az egy fát, de a gazdája azt mondta, hogy a levelek fent vannak a fán. Ez érdekes abból a szempontból, hogy amerre megyek a meggyfákon sehol nincs gyakorlatilag levél a Blumeriella miatt. Mondjuk nálam is a levelek fenn vannak még a fákon, de én permetezek is.

A gyümölcse közepesen nagy. Magja illeszkedik a gyümölcs méretéhez. Ha aszályos az idő, az rányomja a bélyegét a gyümölcs nagyságra. Érettnek én akkor mondanám a gyümölcsét, ha felveszi a sötétbordó színezetét. Az íze aromadús, édeskés, kicsit cseresznyébe hajló, nem savanyú. Túléretten hullafoltok jelennek meg rajta, és szinte a fán elkezd erjedni a gyümölcs, és 'illatos' lesz.

Időjárástól függően június elejétől érik. Mint a meggyek általában elég sok gyökérsarjat hoz. Én abból szaporítottam az enyémeket.

Előzmény: budai2 (275)