jazzo Creative Commons License 2019.09.19 0 1 20431

Sziasztok!

Most érett meg a helyzet, hogy először írjak a fórumba. 52 évesen engem is megcsípett a Hammond bug. Amúgy régi jazzrajongó vagyok, magam is énekeltem egy jazz-vokálegyüttesben (Négyes-Hatos), és gyerekkoromban zongoráztam, de az orgona eddig valahogy elkerült. Joey DeFrancescot régóta ismerem és kedvelem, de rajta és Jimmy Smith-en kívül más Hammondost nem ismertem. Most már -- részben az itt talált linkek, részben a neten és a YouTube-on való szörfölés révén -- teljesen rákattantam erre a műfajra. Az első számú kedvencem Tony Monaco. Őt hallgatva elhatároztam, hogy megtanulok Hammondozni, megvettem a videóit, és próbálgatom a technikát. Hát, nem is olyan könnyű...

Az elmúlt három hónapban végigolvastam a fórum összes hozzászólását. Nagyon sok hasznos infót találtam, amiért hálás vagyok. Azt is látom, hogy egy szimpatikus, segítőkész, összetartó közösség alakult itt ki, ami nagyon tetszik.

Magamról annyit, hogy villamosmérnök vagyok, de alapvetően mikrokontroller programozással foglalkozom. Szalay Andrással (akiről már itt is esett szó a Leslie szimuláció kapcsán) több külföldi cégnek fejlesztettünk zenei termékeket. Mi terveztük pl. az AKAI pro EWI-4000s és EWI-USB fúvós MIDI kontrollereit (egyébként az AKAI-nak is fejlesztettünk egy hardveres Leslie pedált Rotator néven, ami azt hiszem sosem került forgalomba). Jónéhány éve a Fishman Transducersnek dolgozunk, mi fejlesztettük a Fishman Aura és TriplePlay termékeit.

Újabban rákaptam a hangszer javításra is. Néhány kisebb munka után sikerült rendbehoznom egy Yamaha digitális zongorát. Ekkor jött szembe velem egy hibás Korg CX-3 II (a digitális). Az eBay-es leírás szerint a MIDI része működött, csak nem volt hangja. Viszont adtak hozzá egy V-Machine-t is. Az ára nagyon baráti volt, így lecsaptam rá, főleg, hogy a komplett szerviz leírása is hozzáférhető.

Az önteszt ROM és DSP hibát jelzett. Első körben a flash memóriára gyanakodtam. Újabb mázli, hogy a Korg kiadott egy v2.01-es frissítést, ami gyakorlatilag egy komplett, új firmware-t tartalmaz. Bár több helyen írták, hogy a frissítésbe belehalt az orgonájuk, nekem sikerült gond nélkül feltenni. Sajnos ez nem oldotta meg a problémát, továbbra is ROM és DSP hibát írt ki.

Kis turkálás után felfedeztem, hogy a frissítés fájlai között a teljes firmware kódolatlanul megtalálható. Újabb mázli... Szóval, gondoltam, kicserélem a flash memória chipet, és felprogramozom az új firmware-rel. Szerencsére a chip könnyen beszerezhető, és találtam hozzá flash égetőt is. A régi chipet is kiolvastam, és rögtön lehetett látni, hogy bizonyos memóriaterületeken nem oda való programrészletek vannak, amik egy másik területről lettek odamásolva. Lehet, hogy már megpróbálták -- sikertelenül -- frissíteni? Nem tudom. Mindenesetre az újraprogramozással a ROM hibát sikerült megszüntetni. Amúgy a régi chip is jó volt, nem tudom, mi okozhatta a hibát. Lehet, hogy egy rossz forrasztás.

Ha már megvolt a firmware, gondoltam, miért ne próbáljam visszafejteni, hogy hogyan ellenőrzi az önteszt a részeket? Egy disassemblerrel pár napos munkával odáig eljutottam, hogy megtaláltam az idevágó kódrészleteket. Kiderült, hogy a flash ellenőrzés annyi, hogy összeadja az összes bájtot, és a végén nullának kell kijönni. Mivel a nem használt területeket is belevette, így -- bár a hasznos terület jó volt -- az ellenőrzés hibát jelzett.

Mellesleg egy csomó stringet (a kijelzőn megjelenő szövegeket) is találtam. Feltűnt, hogy egyik string BX-3, nem pedig CX-3. A BX-3 a kétmanuálos változata ennek az orgonának. Szóval, jó eséllyel a firmware univerzális, ugyanaz van a BX-3-ban is.

A kapcsolási rajzokat áttanulmányozva és összehasonlítva látható volt, hogy valóban alig van különbség. Lényegében egyetlen I/O chip hiányzott a CX-3-ból. A firmware-ből is látszott, hogy úgy dönti el, hogy ő CX-3 vagy BX-3, hogy megpróbálja olvasni ezt a chipet. A paneleken is szépen megvolt mindennek a helye. Szóval, lehet, hogy simán át lehet alakítani kétmanuálossá?

Megrendeltem a szükséges chipet és még pár alkatrészt -- csatlakozókat, ellenállásokat, ferritgyöngyöket --, és persze egy Fatar 61TPO waterfall billentyűzetet (ilyen az eredeti is).

Amíg a chipet vártam Kínából, nekiláttam, hogy a DSP hibát orvosoljam. Az oszcilloszkópos mérésekből úgy tűnt, hogy az egyik DSP chipből nem jön ki semmi értelmes jel. Mivel két ugyanolyan chip is van a panelen, első körben kiforrasztottam őket, és megcseréltem. Megelégedéssel állapítottam meg, hogy most a másik DSP-t jelezte az önteszt hibásnak. Az eBay-en szerencsére lehetett ilyen chipet találni, úgyhogy rendeltem párat. A csere után -- tadaaaa -- megszólalt a hangszer! Megveregettem a vállam...

Időközben megjött az I/O chip is, és mindent beépítve, összedugva bekapcsoláskor a Korg BX-3 felirat fogadott! Hurrá!!! A második manuál tökéletesen működött. Annyi különbséget még felfedeztem, hogy a SPLIT gombra került az EX mód kapcsolása. Sebaj... Amúgy a BX-3-ban van Pitch Bend és modulációs kerék is, de ezeket nem éreztem szükségesnek.

Szóval, lett egy működő BX-3 II-m, csak persze az eredeti CX-3 házába nem fért bele. Így nekiláttam, hogy tervezzek hozzá egy új dobozt SketchUp-pal. Hosszas vacilálás után végül rétegelt lemezből készült el, valódi cseresznye oldallapokkal. Az oldalát bepácoltam és viaszoltam, a többi részt matt fekete öntapadós fóliával "felületkezeltem". Jó sok munka volt vele -- a szomszédot is sikerült magamra haragítani, amikor már a második hétvégén berregtem a csiszolóval meg a marógéppel -- de az eredmény nagyon megérte...

Persze Leslie nélkül a Hammond is csak félkarú óriás. Mivel egyelőre nem akartam egy igaziba sok pénzt fekteteni (hátha elmúlik a viszketés :-), ezért olcsóért vettem egy Dynacord DC-100-at. Iszonyú lepukkant állapotban jött meg. Sajnos a szagát azóta sem sikerült megszüntetni, gondolom valahol egy nedves pincében tárolhatták... Nagyon zörgött, és az erősítővel is gond volt. Na mindegy, kicseréltem benne az összes elkót, szétszedtem, kitisztítottam, beolajoztam a mechanikát, beszabályoztam a motorokat. Most már használható, és egész jó a továbbra is zajos mechanika ellenére. Nincs összehasonlítási alapom, de most már értem, hogy miért mondja mindenki, hogy egész más egy forgó rotoros hangfal, mint a legjobb szimuláció. Hát tényleg, még ez is hozza azt az állandóan változó, kavargó hangzást! Gondolkozom a driver és a hangváltó kicserélésén, de túl sokat nem akarok rá költeni. Talán majd egy igazi is lesz egyszer. Egyelőre egy ART Tube MP-vel próbálom feljavítani, ami határozottan melegebbé teszi a hangját. Azért egy igazit egyszer megnéznék...

Ha valaki kedvet kapott a BX-3-asításra, szívesen segítek...

-jazzo (Jánosy Zoli)