Pompiere Creative Commons License 2019.09.19 0 0 3491

Ha mindkét oldalon azonos a talajszint, akkor az 5-10 cm-rel magasabb sávalapra kell a - 1-1,5 cm-rel szélesebb - szigetelő anyagot tenni.  Érdemes a szigetelés élére egy "U" alakban meghajtott szigetelésvédő lemezt rakni. Így nyári napsütésnél nem csorog ki belőle a bitumen.

 

Ha valamelyik oldalon magasabban van a terepszint, akkor kétféle megoldás is lehetséges:

 

1. A magasabb talajszint felőli oldalon kb. 30 cm-es szélességben kulés feltöltést kell csinálni, a lábazat teljes magasságában +10-20 cm-re lefelé. Ahol a kulé a földdel érintkezne, oda geotextilt rakása javasolt. Így nem tud behomokolódni, ami ugye megtartaná a nedvességet. Ebben az esetben is érvényes az, hogy a sávalapra kell egy szigetelőcsíkot tenni. Ennél a megoldásnál a kulé nem engedi oda a lábazathoz a nedvességet, az esővíz lecsorog a kavicsok között, a +10-20 cm pedig elég mély ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű csapadék bekerülésekor se álljon meg a víz a szigetelés szintje fölött. Utána meg úgy is elszikkad. Én ezt alkalmaztam, tökéletesen bevált.

 

2. Ennél a megoldásnál a sávalapra fektetett szigetelés fel van hajtva a magasabb talajszint felőli oldalon és hozzá van "ragasztva" a lábazatra kent folyékony szigetelő anyaghoz. Ebben az esetben a téli talajnyomás elkerülése érdekében pár centi vastag XPS táblákat kell tenni a magasabb oldalra. Ha ez elmarad, akkor egy erős fagy megroppanthatja a lábazatot. Ide is lehet kulés feltöltést tenni, de akkor már dupla a védelem.

Előzmény: Építkezek_yolo (3506)