Kicsit belekontárkodnék a foil témába, bár továbbra is a saját tapasztalat közelít a nullához. Vagyis inkább lehet hogy a Velencei tóhoz szólnék hozzá...
Mindenki azzal megy, amivel akar. Ettől függetlenül én pont fordítva látom, itthon tök mindegy milyen vitorlamérettel mész, a pöffökben TUTI siklani fogsz, mert 0 km/h alapra jönnek 6 bft-os befújások. A lukakban meg gyakorlatilag senki sem siklik, pont azért, mert az nulla. Ez, ha fúj a szél, mindig igaz. Lepkefingról mondjuk nem tudok nyilatkozni, az tény, hogy minél kisebbek a belökések, relatíve annál egyenletesebb a szél.
Régóta vallom, hogy 7 m2 fölött nincs élet, bár az idei és tavalyi nyár megcáfol. Azért nagyon sokszor van, hogy 7 m2-el folyamatosan haladok, míg sokan 9 m2-el sincsenek siklás közelében sem. Ez nem azért van, mert annyira könnyű vagy jó lennék, csak Gárdonyban az emberek rábeszélik egymást a nagyobbnál nagyobb és profibb cuccokra, csak sokan a tudásukat felejtik el hozzáigazítani. Persze, van egy szűk réteg, akik tényleg tudnak bánni a felszerelésükkel.
Foilban is kezd elszállni a ló, eddig normál windsurf-el is csak kevesen vettek 10 m2-t, most már foilra is kevés.
A foil fejlődik, és egyre inkább csepegnek az információk. Ha a minél előbbi megsiklás a lényeg, nem kell 10 m2, a foil formája legalább annyira fontos, mint az összes többi rész fölötte. Szélesebb, rövidebb első szárnnyal sokkal hamarabb megsiklik, igaz sokkal lassabb is lesz a végsebessége. Azaz optimalizálni kell az igényekhez. Aki gyors akar lenni, vegyen keskeny, hosszú szárnyat, és ahhoz giga vitorlát. Akinek elég a kisebb sebesség, de könnyebb kezelhetőség, jobban jár egy szélesebb szárnnyal, és használhatja a kisvitorláját.
Néztem az EngadinWind közvetítést. Akkor, amikor a versenyzők 9.5-10 m2-el foil pályaversenyeztek, Balz-ék 4.8 m2-el lazán freestyle-oztak ugyanott, ugyanabban a szélben. Persze nem mindenkit érdekel az ugribugri, de azért nagyon nehéz a korai megsiklásra és a több szörfözhető időre hivatkozni 10 m2-el, amikor feleakkora vitorla is láthatóan elég (na jó, Balz kihangsúlyozta, hogy a megpumpáláshoz ilyen kis szélben már érzék kell). A foil ha megsiklik, az ott is marad, ha nem áll el nullára a szél. Versenyteljesítményhez természetesen a nagyobb vitorla dukál, de szerintem foilban is jó betartani a fokozatosságot, és nem érdemes egyből versenycuccal tanulni.
Tavaly volt itt Gárdonyban a BUG gyártója bemutatózni, akkor próbáltam először foilt. Eléggé elálló szélben próbálkoztam, akkor volt a vízen kb. 2 foilos talán 8+ m2-el, meg egy Moth. Érdekes, a gyártó srác is "csak" 6 m2-el ment, ill. adta próbára a cuccot, és nem a túl kicsi vitorlával volt baj. Ő folyamatosan siklott akkor is.