tekergo93 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 12201

A szedett gyógyszerek tartalmaznak ösztrogént és cypro-t, de ezeket is rendkívül alacsony dózisban - Pl.: Diane 35 ill. Cypromix csak 2mg cyproacetátot tartalmaz ami nagyon kevés - általában 50-100mg dózis az amit androgén blokkolásra szoktak használni.
Ha csak antiandrogén hatása miatt szeded, akkor nincs értelme a vegyes összetételű gyógyszereknek, tehát nincs értelme a plusz ösztrogénnek.
Sok nőt akik hasonló problémával kűzdenek sikeresen kezelnek 50-100mg-os cyproacetáttal vagy a gyengébb 200mg-os spironolactonal - még egy magyar fórumon is olvastam valahol, hogy egy hasonló problémával küzdő nőnek Androcurt írtak fel hajhullásra ami segített neki. Ez a dózis viszont mindenképp kontroll-t igényel mert jóval magasabb kockázattal bír mint a fogamzásgátlók. A májra ténylegesen rossz hatással vannak ezek, főleg a cypro (bár ez a leghatékonyabb), de van egy újabb vegyület a bicalutamid ami a májat jóval kevésbé károsítja miközben hasonló hatással bír mint a cypro. Bár májproblémával nem tudom, hogy fel írnák-e egyáltalán, de nőként ilyen problémával ami nem csak kimondottal hajprobléma, endokrinológusnál kellene próbálkozni.

A másik megoldás ami talán jobb a májnak az a finasterid vagy duatasterid kombinálása az általad használt gyógyszerekkel.
A fina kombinálva alacsony dózisú antiandrogénnel biztosan jobban hatna a hajadra mint az eddig szedett gyógyszerek önmagában. Külön-külön viszont nem működne. Mivel a fina csak a dihidrotesztoszteront csökkenti ~70%-al (duta ~90%), de a tesztoszteront nem így az ezzel járó egyéb problémákat nem szünteti meg, sőt valószínűleg azt súlyosbíthatja mivel a fina azzal, hogy nem engedi a tesztoszteronokat dihidrotesztoszteronná alakulni, így több szabad tesztoszteron marad a szervezetben ami méginkább férfiasabb szőrzetet eredményezne - ha viszont a szervezet aromtáz enzimje egyszer gondol egyet és ösztrogénné alakítja a túl sok szabad tesztoszteron egy részét, az pedig a mellrák esélyét növelheti meg amire esély a nőknél amúgyis nagyobb (valószínűleg ezért nincs amerikában engedélyezve nők számára) - de ennek az elkerülése érdekében is kell az antiandrogén.

Szerintem nagyjából a fent vázolt lehetőségek vannak ha csak a hormonokat nézzük nők esetében.

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5419033/

Nyílván azon kívül még ott a Minoxidil, a különböző samponok (pl.: a Revita az eléggé jót tesz a fejbőrnek de hajat nem növeszt).
A hajhullást több különböző faktor együttesen okozza, de ott vannak a prosztagladinok amikre lehetne még hatni:
Pgd2 - hajhullás (a DHT miatt egy gyulladási reakció jön létre a hajhagymákban ami a haj elvesztését okozza. Ilyen gyulladás okoz a Prosztagladin D2 amire valamelyeset jó pl.: cetrizine oldat. Ez egyébként egy antihisztamin, de fejbőrre csepegtetve valamelyest segít (de csodát ne várjunk).
Pge2 - hajnövekedés serkentő - cetricizine szintén erre a faktorra is hat valamelyest, de csodát szintén ne várjunk.  Ugyanígy a ricinus olaj hat erre de ez se képes csodára - viszont napi 1 kávéskanál orálisan lehet valamelyest segít - nekem ez utóbbi nem vált be az íze végett.
Pgf2a - pge2-nél erősebb növekedési faktor - Bimatoprost egy erős vegyület ami erre az erős faktorra jobban hathat. Lumigan szemcseppben van pont a megfelelő dózisban, vényre kapható, kb havi 40 ezere jön ki de valamivel (20-30%-al) hatásosabb mint a minox.
VEGF + Pge2p aktivítás - hajnövekedés serkentő - Stemoxidyne vegyülettel pl: garnier fructies with setmoxidyne vagy vhicy neogenic -ben van - elég gyenge - nekem nem vált be.
WNT jelátvitel - a szervezet ősejtjeivel segíti a hajhagymák regenerálódásást - akik hajhullásra hajlamosak azoknál a WNT jelátvitel csökken - erre jó lehet nagyon kis mennyiségben vizzel oldva a LiCl (Lithium Chloride), vagy az újabb kutatások már egy sokkal erősebb vegyületett fejlesztettek ki erre a way-31660 - ami azonban magas kockázatú és további fejlesztésekre van szükség (5-10 éven belül várható).
Aztán különböző vitaminok még segíthetnek a haj egészséges állapotáért mint az E, A, C, D.. Biotin, L-tyrosine..
Ja és a dermaroller vagy dermapen vagy deramstamp nagyon sok növekedési faktorra hat. Én a deramstamp vagy derampen-t javaslom kb. 1,5mm-es tűvel.

Előzmény: AnikoN2019 (12200)