gombászok Creative Commons License 2019.09.16 0 0 693

Gyakorló borászok segítségét szeretném kérni:

Zenit és Zweigelt fajtákat dolgoztunk fel, a Zenit-et lehet, kissé túlkéneztem: a zúzott cefrébe adtam 100 literre 15 gr borként(elnéztük a kád mércéjét, 150 liternek néztük)

Egy éjszaka héjon áztatás volt a cél, 20 fokos volt a feldolgozóhely és a pince.

Must ülepítés után lett 70 liter oltanivaló, Unikén fajélesztőt a leírás szerint "élesztettem" és szoktattam, gyanús, hogy nem volt valami jó a cucc, mert a vörösborhoz való élesztő felhabzott, a fehérhez való meg nem.

24 óra alatt meg se indult a cefre forrása.

12 órája újra oltottam dupla adaggal(2 hl-hez valóval), ez jól viselkedett, élesztéskor felhabzott, de még mindíg semmi mozgás, meglátom, reggelre mi lesz.

Tananyagokat olvasgatva nem tűnik túlkénezettnek.

A Zenit-et 80 gr.-al kéneztem, rose-nak valót vettem le belőle, ezt mindkét fajta élesztővel oltottam, kissé mozog, de nem annyira, mint a vörös cefre( a biztonság okáért ez is kapott még újabb fél élesztő adagot)

A vörösbornak való  beoltva 12 óra után megmozdult, ő is kapott fél adag újabb élesztőt, már csípős a szaga, pezseg.

Mit tegyek??