petjóka74 Creative Commons License 2019.09.16 0 7 23436

Sziasztok, mi is megérkeztünk, csak most volt időm megírni a tapasztalatainkat.

 

1 nap érkezés késői órákban (Ryanair)

2 nap San Gimignano (város felfedezése, könnyű séta, lépcsőkön ücsörgés -  nézelődés, fagyizás, evés-ivás)

3 nap Pienza és Montalcino, valamint a Capella di Vitaleta

4 nap Pisa és Lucca

5 nap Firenze (Dóm és a Galleria dell’Accademia)

6 nap Volterra és Lajatico

7 nap San Galgano Apátság és Siena

8 nap Cecina tengerpart (kényelmes fürdőzés egy privát strandon) , valamint esti séta Livornóban

9 nap San Gimignano  felfedezése múzeumokon keresztül: a legszebb nekünk a Torre Grossa, valamit a Museo d'Arte Sacra volt.

10 nap kényelmes reggelizés, majd irány a reptér.

 

Nekünk a 8 napba ez fért bele. Lehetett volna többet is, lehetett volna kevesebbet is - nekünk így kényelmes volt, s ez is számított, hogy ne rohanjuk végig. Mindenhol volt időnk nézelődni, kávézni, enni, kicsit ücsörögni.

 

Egy kis Fiat 500-asat béreltünk még itthonról, szerettük volna kipróbálni. 😊 Jól bírta a hegymeneteket. 

 

Szállásunk San Gimignanoban volt, (Locanda Viani) ezt csak ajánlani tudom!!! Innen kényelmesen be tudtuk autózni a környéket. Nagyon kedvesek a házigazdák. Pár perc sétára a belváros felé van egy Coop is, a parkolójában 1 óra ingyenes.

A belvárostól nincs 10 perc séta, a szállásnak saját parkolója van, így nem gond a parkolás, de mégis ott voltunk szinte a központban. 1100-as években épült műemlék épület, 4 szobája van, minden szoba saját terasszal, rálátással SG. tornyaira. A Torre Grossa tornyából szintén rálátni a házra.

A háznak saját elülső terasza is van, mely reggel még árnyas, így nagyon jó ott elfogyasztani a kávét, ezzel a panorámával.

Mi a „sárga” szobát kértük, hatalmas terasszal, a szoba is szép, kényelmes, klímás (amit mindig bekapcsoltak takarításkor, s így mindig jó hűvösbe értünk haza). Minden nap takarítanak, többször ágyneműt cserélnek, gyönyörű tiszta ház, szoba, terasz.

Mivel egy rövid zsákutcában van, nagyon csendes, az ablakok jól szigetelnek, így semmi nem hallatszik be, este a teraszon ülve is csak tompán hallani a „zaját”. A reggeli finom, olasz jellegű. Lehet kérni vacsorát is.

 

A szabadságunkat csak augusztus 2. felében tudtuk kivenni, így az ajánlásokkal ellentétben melegben utaztunk. De szerencsénk volt az idővel, kellemes, nem forró, napos, néha esős időnk volt.

Összességében nagyon tetszett Toscana (de nem jobban, mint Szicília), s nekem a kedvenc városom San Gimignano  volt. A Piazza del Duomo számomra nagyon szép volt, szerettünk ott ücsörögni a templom széles lépcsőjén, s nézelődni. Kicsit olyan érzés volt, mint a Spanyol lépcsőn Rómában, csak itt még pizza szeletekkel, szendvicsekkel, a Dondolinál vásárolt – valóban nagyon finom – fagyikkal ücsöröghettek a megfáradt turisták. A téren, az árkádok alatt sok helyi is kint üldögélt, s beszélgettek a napi dolgokról, aranyosak voltak. A carabinerik is estefelé leparkoltak a templom melletti kis felhajtó után szép sorban az autóikkal, s bandukoltak vacsorázni a megszokott kis helyi éttermükbe, üdvözölve a lakosokkal, boltosokkal egymást. Kicsit filmbéli jelenetekben éreztük ott magunkat, főleg esténkén, amikor már nem volt sok a turista, inkább a helyiek és az itt megszálló vendégek sétálgattak kényelmesen. A Museo d'Arte Sacra terét csak a 2. alkalommal fedeztük fel, mikor felmentünk a toronyba, mert eléggé el van dugva, de az az egyik legszebb része San Gimignanonak.

S.G nekünk nem tűnt zsúfoltnak, Volterra szerintünk zsúfoltabb volt, de biztos szerencse kérdése is, ki mikor érkezik.

 

Nagyon tetszett Pienza, mégjobban Montalcino: itt főként a Palazzo Pieri , s az ott található bár, ami szintén filmbe illő, s amit szintén fel kell fedezni, egy kapu alatt lehet bemenni a térre, s gyönyörű udvaron, hűsölve fogyaszthatunk a helyiekkel együtt egy finom kávét, vagy a helyi vörös bort.

A Capella di Vitaleta pedig megért egy rövid sétát a tűző napon, ezt nem lehet autóval megközelíteni teljesen.

 

San Galgano Apátság varázslatos, csodálatos környezetben. Sikerült „turistamentes” képeket is készíteni. A kápolnához parkolóból érdemes felmenni, ott jobb az út, az apátság felől viszont egy nehezen járható, köves úton kell felmenni, de kényelmes cipőben ez nem okoz problémát. A a kard a kápolnában található, kár, hogy nem üveggel borították, hanem műanyaggal. 

Siena bennünket nem fogott meg annyira. 

 

Pisa-ban csak a keresztelő kápolnába mentünk be, annak a kupolájából nagyon szép a rálátás a Dómra és a toronyra. A város maga nagyon csúnya, lehangoló a sok árus, egy percet sem időztünk tovább, mint amit a Dóm téren eltöltöttünk.

Lucca nagyon hangulatos város, tetszett a Piazza dell’Anfiteatro nagyon kellemes hangulatú, de a városfalon sétálni is érdekes, az egész hely nyugalmat áraszt. 

 

Firenze nagyon tetszett, érkezésünkkor a Piazzale Michelangelo-ra, még szép napsütés fogadott (ez volt az egyik esős napunk), csodás innen lenézni a városra. A Galleria dell’Accademiaba volt foglalásunk csupán, úgy döntöttünk, inkább felfedezzük inkább kicsit a várost, nem rohanunk végig a múzeumokon, hogy aztán azt sem tudjuk, milyen maga Firenze.  A Ponte Vecchio számunkra hangulatos volt, nagyon tetszett, felnézni a tetőkre, milyen régi épületek… Persze sokan voltak a hídon, de még így is élvezhető volt a hangulata. 

Firenzében szerintem több napot is el tudnánk tölteni...

 

Volterra szintén nagyon szép fekvésű, nagyon hasonlít San Gimignanohoz, de a plusz, ami megvan S.G.-ben , az nekem ott hiányzott, itt jobban éreztem a középkori hangulatot, de hiányzott a kellemes, tágas tér, ahol megpihenve lehet nézelődni. Itt pedig ha filmhez kellene hasonlítanom, mint ahogy S.G esetében tettem, akkor itt egy középkori lovagi filmben érezném magam, míg San Gimignanoban pedig egy igazi olasz filmben,  eltekintve attól, hogy szintén középkori város.

S mintha még több étkezde lenne, mint a többi városban, itt például mindenhol az tűnt fel,   hogy esznek az emberek. Zsúfolt, kis helyek vannak az étkezdéknek.

Az amfiteátrum különösebben nem érdekes, nem túl nagy, de egy rövid sétát megér, érdemes kitérőt tenni érte, mi nem a városfalról, hanem a parkolók felől közelítettük meg.

Lajatico pedig nagyon szép, mint egy kis ékszerdoboz, más, mint a többi város, itt nincs nagy idegenforgalom, a déli sziesztát az a kevés vendéglátó egység is tartja, csupán egy kávézót találtunk nyitva a főtéren.

 

Tengerpartnak pedig olyat kerestünk, amit nem lepnek el az emberek, nem a szokásos lido jellegű strandot, így kötöttünk ki több strand felkeresése után Calafuria-nál, egy kellemes hangulatú, sziklás magán strandnál, ahol látszólag majdnem mindenki ismerte egymást… Kis büfé van, kimondottan olcsó árakkal, napernyő, napágy, parkoló potom árért. De nem kisgyerekkel való….

Livorno parti sétánya pedig megért egy kis kitérőt estefelé, kb 10 perc autóútra volt, de külön utat nem tennék érte.

 

Szúnyogriasztó viszont kellett… A helyi Coop is tele volt vele.