allampapi Creative Commons License 2019.09.13 0 0 109095

Jelen fűtési rendszerben gondolkodok egy kazánvédő berakásán. (pelletkazán, 50Cos ESBE VTC511)

Az elsődleges cél a kazán érő sokkok (a visszatérő ág az elején 20 fokról indul, ami "leforrázza" a már bemelegedett kazánt, felesleges plusz ráfűtést igényel  + kátrány)

 

#0

A jelen rendszer (sima T idomokkal megoldott, nincs benne védő, keverő, stb, ami okos módon szabályozna):

https://imge.to/i/v3wA2w

 

#1

Egy tervbeli jövőbeli rendszer:

https://imge.to/i/v3wzMh

Itt csak bevezettünk egy összekötőágat a kazánvédőnek.

 

#2

Talán a legjobb:

https://imge.to/i/v3w6tZ

Itt a kazánvédő ággal párhuzamosan megjelent egy sima T-s ág is.

 

 

Az ötlet ebből a videóból:

https://www.youtube.com/watch?v=kdicDqX7sug

 

1) Számomra kérdéses, hogy elég-e #1, magyarul mi van a felfűtési fázis elején, amikor a visszatérőben még jóval 50C (kazánvédő ebből keverne az előremenő ágból jövőhöz) alatt van, mondjuk 20-25-30-40-... C, a legelején a visszatérő ág lezárt a kazánvédőben. Akkor konkrétan ott a keringés megállt, lefogva a teljes padló és radiátor köröket?

Vagy lehet ez is jó megoldás? De hogyan?

 

2) Talán a #2 lenne a megoldás a problémámra, de több módosítást igényel mint #1, jobban bolygatjuk a rendszert. Vélemény erről?

 

3) Kialakításra került #2-ben 2 új kör

- a kazánvédőig tartó, kazánhoz legközelebbi T idommal

- illetve a nagyobb kör a másik 2 T idommal amik most lettek betéve.

 

A hozzáértő ismerős problémája az volt, hogy a kazánvédős kör túl kicsi, alig jön ki a kazánból, máris megy vissza a víz az elején (mivel a visszatérő 90-100%-ban zárt még ekkor), s így nem hatékony. Nekem ez az érvelés nem áll össze. Miért? Mi lehet a gond?

 

 

S végül, alapvetően mi lehet a gond az elképzeléssel? (pellet kazánhoz kazánvédő berakása, a linkelt videó szépen leírja a jelenlegi rendszerem "kazánt érő sokk" problémáját.

 

Bónusz +1: a videóban (s az ESBE képeken is) +1 szivattyú van jelölve a kazán és a védő között, a visszatérőn, mely húzza befelé a vizet. Én nem tervezek, mivel a kazánban, habár az előremenőn van 1 szivattyú, mely biztosítja az áramlást. Megfelelő lehet a jelen benti szivattyúm ezen módosításokhoz (s a videós szivattyú kiváltásához)? Jó helyen van ő ahhoz?

 

Köszönöm!