vélemény Creative Commons License 2019.09.12 -1 4 21865

Ha valakinek sikerül bejutni. A bejáratnál 13. sz-i oszlopok. A Sala del Carroccio-ban van egy  feliratos tábla, hogy II. Frigyes császár a római népnek ajándékozta a Carrocciot, amit a milánóiaktól zsákmányolt 1237-ben. A Carroccio egy harci szekér volt, amit  középkori  független itáliai városok hurcoltak magukkal a csatába, a város zászlóival, címerével. Csak az emléktábla maradt meg. A Tanácsteremben (Aula Consigliare),amelyik az épület legnagyobb terme, a falban  megmaradtak a 13. sz. végi loggia maradványai. A terem végében Julius Cesar szobra Trajanus korszakából. A Palazzonak van egy saját mellszobor gyűjteménye, VII. Pius pápa és a zeneszerző Cimarosa szobra is Canova műve.

Az épület jobb oldalán volt a Tabularium eredeti bejárata, itt van egy 14. sz-i erőd torony, az 1600 körül épült Palazetto Altemps, amely eredetileg a Via Flaminián állt, 1927-ben lebontották és áthozták ide. A kilátóteraszról gyönyörű a rálátás a Forumra és jól látszanak a Tabularium eredeti árkádjai.

A Palazzo Senatorio bal oldalán is középkori maradványok láthatók, az Aracoeli felé egy 1427-es torony, a Forum felé egy 1453-as torony maradványa. A Tabularium itt látható maradványait a középkorban só raktárként és börtönként használták.