Robby2 Creative Commons License 2019.09.11 0 0 30211

Megnéztem az Alboin 900 ill. Alboin 900crs modelleket és bizony 4kg van köztük. Nem is értem miért, de van. Az a csomagtartó, meg a műanyag sárvédő csak nem nyomnak 4kg-ot? Sőt, a Cube Cross exc még további 2,1kg-al könnyebb, pedig azon is rajta van minden ami az Alboin 900crs-en. A sima Alboin 900-hoz képest a Cube Cross exc már bő 6kg-al könnyebb. Nagy rejtély ez számomra. (vagy csak rossz a mérlegük)

 

Már elgondolkodtam rajta én is, hogy miért érzem magam stabilabban a Magellán MTB-n, és azt hiszem az ülés pozíció miatt. Míg a Gepidán szinte egyenesen ülök (ami nagyon kényelmes), addig a másikra sokkal jobban rá kell dőlnöm (ami viszont kevésbé kényelmes). Valahogy jobban irányíthatónak, fordulékonyabbnak érzem. Hirtelenebb manővereknél egészen máshogy viselkedik. Talán az egyenes kormány is benne van? 

 

Illetve van még egy furcsaság! A Magellán 18"-as, a Gepida pedig 48-as. Tudom, más mértékegységet használnak. Mindkettőt szaküzletben vettem, az eladók nekem választották őket, tehát elvileg passzolnak hozzám. De!!! a Gepidánál nem tudom úgy belőni az ülést ahogyan azt állítólag kellene, vagyis ha a pedált vízszintesbe állítom, a térdemnek állítólag a pedáltengellyel egy vonalba kéne esnie. Teljesen hátra van már tolva az ülés, és a térdem még mindig előrébb van mint a pedáltengely. A következő vázméret az 52-es lenne, ami viszont már komoly veszélyt jelentene a férfiasságomra, mivel már a 48-as is határeset. (tudom, nőnöm kéne még 5cm-t) A Magellán esetében nincs ilyen gond. Egyrészt a felső cső bőven jó helyen van, azaz van vagy 10-15 cm a kényes részig, másrészt az ülés kb. a lehetséges mozgáshatár közepén van, és tökéletes. Pont úgy áll, ahogy azt a netes leírásokban olvasom. Vagyis a térdem és a pedáltengely tökéletesen egy síkban van. Persze nem tudom, hogy ez mennyire fontos.

 

Eddig sosem foglalkoztam ilyesmivel. Az eladó ajánlott egy típust, egy méretet, beállította nekem aztán használtam. Gondoltam ezzel foglalkozik, biztosan ért hozzá. Ha valami nem jó, nem állítgatom, majd megszokom. Annak biztos úgy kell lennie, hisz szakember állította rám.

De most, hogy a két típust felváltva használom és észrevettem, hogy mekkora különbség van köztük, elkezdtem utánajárni ezeknek az alapvető dolgoknak. Lehet, hogy vásárlás előtt kellett volna. A "vázgeometria" kifejezést nem is hallottam eddig, pedig úgy tűnik, hogy a többség fontosnak tartja. Úgy tudtam, hogy van kisebb, nagyobb, meg még nagyobb aztán pont.

 

Szóval most igyekszem alaposan körbejárni a dolgot, hátha sikerül valahogy megtalálni az ideális bringát ami nem túl nehéz, mégis masszív, kényelmes, haladós és nem utolsó sorban passzol a méreteimhez. Nem tűnik egyszerűnek, de már nem akarok csak úgy bemenni egy üzletbe ahol megint ajánlanak valamit ami baromi jól néz ki, kivételesen jól felszerelt, talán még akciós is (de csak ma), stb..., aztán majd kiderül, hogy mégsem az igazi.

 

 

Előzmény: Friczy (30207)