vélemény Creative Commons License 2019.09.11 -1 4 21862

Folytatás

 

A lépcső tetején a szobrokon kívül van még 2 mérföldoszlop, mindkettő a Via Appia Anticaról származik. Az egyiken Vespasianus neve  olvasható, a másikon Nervaé.  A Capitoliumi tér közepén most Marcus Aurelius lovasszobrának másolata áll. 1981-ig volt itt az eredeti, amelyet 1538-ban a Lateranból hoztak ide. Ez most bent van a múzeumban. A talapzatát Michelangelo tervezte. Az ő rajza  volt az alapja annak az 1567-es  metszetnek , amelynek alapján a tér kövezete készült. De csak 1940-ben. "Dinamico disegno" írja a könyv.

A Capitolium dombja stratégiai helyen áll, egyik oldalán a Forum völgye, másikon a Mars mező síksága. Eredetileg egy nyereg kötötte össze a Quirinaleval, amelyet Trajanus idején bontottak le. A bronzkor végén és a vaskor elején jött létre itt az első település.

Az  50m magas dombnak eredetileg két csúcsa volt. Az egyik a tényleges Capitolium a domb  dél-keleti oldalán, a másik az arx a domb észak-nyugati részén.  A kettő között volt egy bemélyedés, ( az asylum). A dombot egyetlen úton és két lépcsőn lehetett megközelíteni. Az út, a Clivus Capitolinus a Forum felől, a Via Sacra folytatásaként vezetett a domb tetejére. Szintén a Forumról vezetett fel a Scalae Gemoniae lépcső, a másik oldalról, a Marsmező felől pedig a Centum Gradus lépcsőn a Tarpea szikláján keresztül lehetett feljutni. Ez őrízte meg a domb eredeti nevét: Mons Tarpeius.

Előzmény: vélemény (21861)