Zabalint Creative Commons License 2019.09.11 0 2 17692

Elolvastam a sztorit. Nekem ez az iKaland, de a többi hasonló mindig is bűzlött. Agresszíven nyomják a facebook reklámokat, nekem is rendszeresen megjelennek a hirdetéseik, és kissé irritál az egész, bár szerintem nem az iKaland, hanem konkrétan a műfaj jellegzetessége, de mindenesetre ők élen járnak ebben.

 

Az egészben ugyanis van egy önellentmondás. Az ilyen túraszervező cégeknek ugyanis az a jó, ha minél több embert elvihetnek, a másik oldalon viszont azokat, akik felkészületlenek, nem voltak korábban legfeljebb egy szinttel könnyebb túrán, nem szabadna egyből egy nehéz túrára elvinni. Viszont ha nem viszik  akkor viszi a konkurencia. Európai túráknál ráadásul rengeteg olyat hirdetnek ezek a cégek, hogy felviszik őket felvonóval a magasba, onnan pedig egy rövid, de a felkészültségükhöz képest extrém útvonalon mennek egy nagyobb csúcsra. Mert az úgy jól hangzik, jobban mint ha inkább a felkészültségüknek megfelelő hegyre vinnék őket.

 

Ebben a sztoriban, leszámítva a szervezetlenséget, és csak a hölgy felkészületlenségére koncentrálva, mindkét fél hibázott. A Pilis után nem egyből a Himalájába kellene készülni, de ezt a szervező cégnek is át kellene látnia. Azt még hozzáteszem, hogy ritka levegő elviselése genetikai adottság is, az emberek nagyjából egyharmada 3500-4000 felett megfelelő erönléttel sem bírná. Csak mondjuk ez is az, amire készülni lehetne mindkét fél részéről.

 

Konkrétan az iKaland hirdetéseiben az is irritál még, hogy olyan edzésterveket hirdetnek, amik nincsenek összefüggésben a magashegyi felkészültséggel. Én magam rendszeresen futok, de nem minden túrázó teszi ezt, és nem is igazán van összefüggés, hogy ki bírja jobban a hegyekben. Szvsz ez az "edzésterv", és az az írásuk is, ami a hazai terepen való felkészülésről ír is erősen arra játszik, hogy elhitesse az emberekkel, hogy felkészültek a "nagy kalandra".

 

Én magam ezer okból nem mennék ilyen csoporttal, de egyik fő oka, hogy üzleti alapon nagyon kevesen szervezik meg eléggé felkészült és nagyjából hasonló felkészültségű embereknek, mert nem ez az üzleti érdekük. 

Előzmény: akárkibárki (17640)