AtleticoMadrid1 Creative Commons License 2019.09.08 0 3 17069

Sziasztok!

 

Azért regisztráltam, mert a külföldi fórumokat böngészve észrevettem, hogy elkezdtek rájönni, hogy mi okozza ezt a problémát, és egyre többen gyógyulnak ki belőle. Én is évek óta szenvedek ettől a betegségtől (annak ellenére, hogy az urológus nem talált elváltozást sem az ultrahanggal, sem a tapintásos vizsgálattal, sem a tenyésztéssel), de az utóbbi időben jelentősen javult az állapotom. Leírom, hogy mit csináltam, de előre bocsi, ha 1-2 kifejezést rosszul használok, mert főleg angolul olvastam a dologról, és nem vagyok orvos. Nem azt mondom, hogy ettől a poszttól fogtok meggyógyulni, de próbálok adni némi információt ami mentén elindulhattok.

 

Szóval, van ez az úgynevezett fascia, azaz az izompólya (bővebben itt lehet róla olvasni: https://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/23158/fascia ), ami az izmokat és a szerveket is behálózza. Bizonyos körülmények (pld. régi sérülések, ülőmunka, mozgásszegény életmód, de lehet, hogy a stressz is, bár ebben nem vagyok biztos) következtében krónikusan befeszülhet, és egyfajta láncreakcióként a prosztatát is szoríthatja. Ennek következtében jön a gátfájás, vizeleti problémák, stb. miközben az urológus semmit nem talál.

 

A sima nyújtás, gyógyszerek, thermoterápia, stb. nem sokat érnek ezért. Itt jön képbe a kevésbé ismert "resistance stretching", azaz "ellenállásos nyújtás" (vagy valami ilyesmi, szerintem magyar kifejezés nincs is rá), amikor befeszíted pld. a combod hátsó részén lévő izmokat, majd a karoddal lassan széthúzod a lábad (lentebb linkelek videókat). Ha rendszeresen (én 2 hónapja csinálom, és már jelentős javulást érzek, ezért is merem mostmár leírni a tapasztalataimat) csinálja az ember, akkor idővel a felsűrűsödött fascia regenerálódik, és rugalmasabb is lesz az adott testrész. Persze mondanom se kell, hogy mivel ez nem szokványos nyújtási technika, ezért mindenki SAJÁT FELELŐSSÉGRE csinálja, a legjobb lenne, ha beszélnétek egy fizikoterapeutával vagy valamilyen szakemberrel mielőtt elkezditek.

 

Tehát a lényeg az, hogy a probléma valószínűleg a hasizmok, combizmok, ínszalag, csipő forgó környékén van legtöbbünknél, és valami komplex folyamat révén a prosztata is a befeszült izmok miatt fáj. Ez a legjobb videó amit a resistance stretchingről találtam, és valóban jó gyakorlatok, csak a kínai orvoslásos maszlag miatt elsőre kicsit komolytalannak tűnhet:

https://www.youtube.com/watch?v=5D_GNWe6jYc

Néhány gyakorlat nem a medencére és a lábakra, hanem a felsőtestre koncentrál, én ezek közül is csináltam néhányat, mert úgy voltam vele, hogy ha az egész testemet helyrehozom, akkor a többi problémám is hamarabb elmúlik. De mégegyszer mondom, mindenképpen beszéljetek előtte egy szakemberrel, nehogy kárt tegyetek magatokban. Én saját tapasztalatot írtam le, és nem vagyok se szakember se orvos. A hasizmaimat kizárólag izometrikus (plank) és excentrikus (pld. negatív lábemelés: https://www.youtube.com/watch?v=2lf8YtweH50 ) edzem.

 

Ez a Youtube csatorna is érdekes lehet annak, aki tud angolul, ő is hasonló módszerrel gyógyult ki, és itt is van 1-2 gyakorlat: https://www.youtube.com/channel/UCy2VwUDFEiYQnCWFkQEC9xQ

Itt is vannak további gyakorlatok, kicsit részletesebben elmagyarázva:

https://www.youtube.com/user/flexiblestrength/videos

Ezek relaxációs gyakorlatok, amik rövid távon csillapíthatják a tüneteket:

https://www.youtube.com/watch?v=ntP8eQY74Cw

Én beszereztem egy SMR hengert is, önmagában az sem gyógyít meg, viszont szerintem segít valamennyit.

 

Utoljára írom, nem vagyok se orvos, se fizioterapeuta, tehát közel sem biztos, hogy ez a megoldás, viszont az tény, hogy az elmúlt hetekben jelentősen (ha számokkal kéne leírnom, kb. 75%-ról 15%-ra) csökkentek a tüneteim, és bízom benne, hogy pár hónap edzés után teljesen meg fogok gyógyulni. Elsősorban azért írtam ezt ide, hogy ezzel is elősegítsem azt, hogy közösen megtaláljuk a megoldást. Persze van olyan, akinek valóban bakteriális prosztatagyulladása van, de az a ritkábbik eset. Azok alapján, amiket a külföldi fórumokon olvastam, nagyon úgy néz ki, hogy az egész hátterében a fascia áll. Ezért van az is, hogy sokaknak pár napig elmúlnak a tünetei a prosztatamasszázs után. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás pedig szintén segít, mert növeli a vérkeringést és a fascia rugalmasságát. A sima súlyzós edzés viszont csak ronthat az állapoton, mert keményen terheli az izmokat.

 

Remélem segíteni fog ez a poszt, ha legalább egy ember meggyógyul, már megérte ezt leírnom. Abban már biztos vagyok, hogy a prosztatagyulladás nem gyógyíthatatlan. Kitartást mindenkinek, és sok sikert!