pomogácstávolról Creative Commons License 2019.09.07 0 0 93858

177377

A Friss Ujság 1936. január 11-i száma így számol be az első földcsuszamlás utáni épületkárokról:

https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/FrissUjsag_1936_01/?query=%22logodi%20utca%2063%22&pg=98&layout=s

„Még súlyosabb a helyzet a Lógodi ucca 63. számú házban, amely emeletes bérpalota és hat évvel ezelőtt épült. December vége felé az Attila uccában lebontottak egy régi házat, óriási földtömegeket ástak ki és a lebontott ház telke fölött lévő hegyoldal talaja emiatt meglazult. A lebontott régi, évszázados ház hivatalos megállapítás szerint valóságos támfalként szerepelt a hegyoldalban és feltartotta a földtömegeket egészen a Várbástyáig.

A hegycsuszamlás következtében a Lógodi ucca 63. számú háznak az oldalt lévő kapubejáratát tartó pillérek lesüllyedtek, a lépcsőházban összetöredeztek a márványlépcsők, a lépcsőház fala elhajolt és mindenütt erősen hull a vakolat. Több lakásban szintén meghajoltak a falak olyannyira, hogy sok helyen nem lehet az ajtókat becsukni és a becsukott ablakokat pedig a legnagyobb erőfeszítéssel sem lehet kinyitni. A földszintről az első emeletig kénytelenek voltak kiemelni az ablakrámákat, az ablaknyílásokat pedig befalazták, hogy a falak tartóerejét ezzel is fokozzák.”

 

Egy kép a Logodi utca 63. bejáratáról a Friss Ujság 1936. január 11-iszámában

https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/FrissUjsag_1936_01/?query=%22logodi%20utca%2063%22&pg=96&layout=s

Ilyen sérüléseket nem látni a Fortepan-képen, de lehet, hogy a képen látható részen pont nem voltak ilyenek.

 

Ugyanakkor földszinti ablakon való kiköltözésről beszámol a sajtó, pl. a Kis Ujság 1936. január 14-i száma https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/KisUjsag_1936_01/?query=%22logodi%20utca%2063%22&pg=113&layout=s

„A legnagyobb izgalmat azonban a Logodi- utca 63. számú bérpalotában okozta a földcsuszamlás. Itt a hétfői nap folyamán már igen furcsa és különös kiköltözés is lezajlott. Ennek előzménye az volt, hogy a tizenhét lakásból álló bérpalota lakói között ivet köröztetett a háztulajdonos, amelyben közölte velük, hogy élet- és vagyonbiztonságukért nem vállal felelősséget.

Ennek következményeképpen azután hétfő délelőtt az egyik lakó: Sepsiszentgyörgyi Császár Istvánné kiköltözött a házból. Ez a költözés azonban nem ment olyan egyszerűen. A ház kapuját ugyanis valósággal befalazták a kőművesek a földcsuszamlás ellent védekezés során. Egész keskeny rés van csak a kapun. A ház egyik földszinti lakójának, nemes Bíró Jenő alezredesnek lakásán át költözött ki. A földszintes lakás Logodi-utcára nyíló ablakain emelték ki a szállítómunkások az elköltöző lakó bútordarabjait és minden holmiját.

A dr. Bárd László tulajdonát képező ház házfelügyelőjének neje, Polgár Istvánná a Kis Újság munkatársa előtt cáfolta ezt a furcsa költözködési hírt. Az ő kijelentése szerint a házból egyetlen lakó sem költözött el. A fentemlített alezredes ezzel szemben, akihez a házmesterével folytatott beszélgetés után bementünk, megerősítette a költözködés hírét. Elmondta munkatársunknak, hogy igenis hétfőn délelőtt az ő lakásán keresztül bonyolították le az elköltöző lakó bútorainak elszállítását. Elmondta még az alezredes, hogy már tiltakozott is az ellen, hogy az ő lakásán keresztül bonyolítsák le a ház lakóinak elköltözését. Egyébként ő maga is élni akar az elköltözés jogával.”

Előzmény: pégés (93849)