pacsepa Creative Commons License 2019.09.06 0 2 12019

Ma csináltam pár képet a telkemen.

 

Ez a Peretta három éves és 3,0 méter magas. Idén már nyáron is termett, most is terem, jövőre már komoly termésre számítok.

 

Idei telepítésű Babits füge, két éves. Elképesztően gyorsan nő, a tavaszi kiültetéskor talán 50 cm-es volt a cserépben. Most 2 méter (háttérben az előbbi Peretta)!

 

Ezek a legrégebbi fügéim, két bokor. eredetileg ezek is fának voltak metszve, de a 2017-es télen tövig elfagyott és akkor már hagytam, hogy gyökérről úgy nőjön, ahogy akar. Már bánom.  Tavasszal erősen megvágom oldalról... Most ezek termik a fügetermés 90%-át. Bőtermő, ízletes, de ahogy írtam már róla, a nyitott serlegnyílás miatt jön mindenféle rovar rá és gyorsan romlani kezd emiatt.

 

Ezt a fügét az előbbi bokrokról szaporítottam. Most kezdett teremni.

 

Ez is Peretta. Jövőre fordul termőre.

 

Végül ez a két füge idei (júniusi) telepítés. A háttérben egy nem azonosított fajta. Én "Pécsinek" hívom, még nem tudom milyet fog teremni. Most is van rajta, de nem biztos, hogy beérleli. Az előtérben lévő Black Royal fajta. Idén már nem lesz rajta termés.

 

Végül a mai szedés... Ebből is lekvár lesz, ha hozzárakom a holnapit. Aztán már a lekvározást befejezem. Jön a fügechips, aszalás. :-)