byebyte Creative Commons License 2019.09.02 0 0 108868

Na, hát igen, ezek azok a számítások amikhez nekem fogalmam sincs sajnos. :( Próbáltam utánanézni, de egyáltalán nem áll össze a kép. Például van képlet arra, hogy adott átfolyási sebesség és elmenő-visszatérő hőmérséklet különbség esetén mekkora a hűtőkapacitás. OK, de a hőmérséklet különbség függ mind a hűtő teljesítményétől, a hűtőradiátor kapacitásától, a hőleadó felület kapacitásától és az átfolyási sebességtől. Szóval minden mindennel összefügg, és nincs egy fix kiindulási pont ahonnan el lehet indulni, és egyik dologból kiszámolni a másikat. A cső ellenállása elvileg egyszerűbb volna, de azt is feladtam.

 

"Neked min. 4 körre kellene tervezni.

Az 5x4-es szobában 10cm-es osztással bele menne 200m cső és

egy körön lenne 50m.

Az 50m ellenállása 10l/p esetén lenne 3.1-2m.

A 4körön 40l/p  (2400i/h) amit tudna pl. UPS 25-60-as szivattyú v. utánzat

(jó esetben)."


Na, de mindenesetre amit írsz, az sok segítség, ez legalább ad valami támpontot. :) Így mostmár tudom, hogy mindenképp több körös kell, és szükség lesz egy nagyobb keringető szivattyúra. Ha az "UPS 25-60"-ra írod, hogy "jó esetben", akkor szerintem megveszem a 25-80-ast, mert tökmindegy, árban még az is olcsó.

 

"Ez a mennyiség 2 fokos hűléssel  5500W ."


Tényleg nem értek hozzá, de ha azt írod, hogy 5500W, akkor ez azt jelenti, hogy egy 1000W-os klíma hűtőteljesítményét simán leadja, nem? Vagyis bőven túl van méretezve, ami egyébként jó, pont ez a cél.

 

"Ha ennyire nem bírod a klímát, akkor olyan légelosztást kellene csinálni

ami számodra elviselhető(klíma kint árnyékban (zaj) bent sokfuratú légcsatorna).

Különben építenek mennyezet fűtést/hűtést hőszivattyúval is és működik

megfelelő környezetben."


A légcsatornás megoldás lehet, hogy valamivel jobb volna, viszont azok alapján amit olvastam, a felület hűtés teljesen más, össze sem hasonlítható az élmény. Más elven működik, nem a levegőt hűti, hanem a sugárzó hőt vezeti el. Ezt szeretném kipróbálni.

Tudom, hogy építenek ilyet hőszivattyúval, de ha rákeresek, akkor csak a hőszivattyú 1M+ Ft. Ezt most egyelőre nem szeretném kifizetni. Ha 100%-ig biztos vagyok benne, hogy tényleg jó, és nekem ilyen kell, akkor esetleg majd később. Egyelőre barkácsolok.

Előzmény: Kapocska (108859)