Igazából csak annyit éri meg telepíteni, amennyit értelmesen felhasználsz jó hatásfokú fogyasztókkal. Illetve erre számolj még rá kb 20%-ot, mert miután ingyen lesz az áram, nem fogsz annyira takarékoskodni. Ha esetleg tervezel a jövőben egyéb plusz fogyasztókat (veszel még klímát, stb.), hagyjál bővítési lehetőséget a rendszeren.
Minden további kapacitás növelés szvsz teljesen felesleges pénzkidobás.
Persze könnyen okoskodom, hiszen én éppen csak két hete lettem naplopó.
De azért elmondom az én példámat. Nekem éves szinten kb 4000kWh a jelenlegi fogyasztásom. Ehhez elég lenne egy kb 3600-3800 W-os rendszer egy 3,7 kW-os inverterrel. Ennek ellenére én 4650 W-ot telepíttettem (végül 4725 lett belőle), de 5kW-os inverterrel. Ezzel lb 20-25%-kal több lesz a várható éves termelésem, mint a jelenlegi fogyasztásom. Minden további jelenlegi teljesítménynövelés csak pénzkidobás lenne, mert csak felesleges áramot termelne, amit csak bagóért tudsz eladni az áramszolgáltatódnak (kb 9 Ft-ot kapsz készhez kWh-ánként, ezért nem érdemes termelni)
Gyári ajánlás szerint a Fronius invertereket 20%-kal túl lehet terhelni, a valóságban két stringen akár 50%-kal is. Nekem egy string van, így kb 6000 W-ig terhelhető az inverter, ami kb 6800 kWh-t képes termelni évente.
Aztán majd meglátjuk, hogy az élet igazolja-e majd ezt a teóriát.