ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.08.24 0 0 29137

"Az az egy kivétel van, ha onnantól az elkerülő sáv a "végtelenségig" külön sáv marad. Ez azonban elég ritka."

 

A végtelenségig? Bőven elég a következő útkereszteződésig, Nekem kb. csak ilyen példák jutnak az eszembe.

 

Mindösszesen arra hoztam fel ellenérvként, hogy azt állítottad, ha Dr. Bubó és Ursula utcák találkoznak/ kereszteződnek, akkor az EGYETLEN kereszteződés lehet csak, egynek számít, ha nincs külön nevük

Ilyet nem állítottam. Azt állítottam, hogy a KRESZ I. mellékletében lévő alapfogalmakból ez következik főszabályként. Az ettől való eltérés lehetséges, de azt megfelelő közúti jelzésekkel jelölni kell. Vannak arra alkalmas táblák, amelyek a sávból külön utat jelölnek ki. Ilyen pl. ay egyirányú forgalmú út + behajtani tilos, de ilyen pl. a mindkét irányból behajtani tilos is...

 

Ha most az eredeti példában felrajzolsz egy kicsit szélesebb szigetet, akkor ott is - egyértelműen - teljesen ki vagy vonva a kanyarodási elsőbbség viszonyából. (Mert annyira messze van a piros jármű nagy-ívétől, hogy az már mindenképpen egyenes haladásban van.)

Hát egyáltalán nem, mert egyáltalán nem az a kérdés, hogy egyenes haladásban van-e.

Hanem az, hogy milyen utak milyen útkereszteződés(eke)t alkotnak, és abban az útkereszteződésben, ahol találkoztok, ki melyik útról érkezett.

A 29093-ban idézett komment alapján ha az ott egy nyilvánvaló kanyarodósáv az egyik iránynak, ami nem kapott behajtani tilos meg egyirányú forgalmú út jelzést, akkor az egész kanyarodósáv az útkereszteződésben van.

 

A Nagyvárad térre alkalmazva, az egész az Üllői út - Orczy út - Haller utca kereszteződése, ahol az Üllői út a főútvonal, az Orczy-Haller az alárendelt út, a zöld kanyarodik az alárendelt útról a főútvonalra jobbra ugyanabban az útkereszteződésben, ahol a kék kanyarodik balra ugyanarról az alárendelt útról balra ugyanarra a főútvonalra, tehát a balra kanyarodó elsőbbséget ad a szemből érkező jobbra kanyarodónak szabály játszik.


Az ettől való eltereléshez külön útkereszteződésre van szükség, ahhoz meg az kell legyen, hogy az ne sáv, hanem út legyen.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (29107)