pleonat Creative Commons License 2019.08.17 0 0 41802

Üdv! Hétfőről keddre virradó éjszaka én is lestem a meteoritokat. Szép derült égbolt, a Hold miatt a leghalványabb észlelhető égitestek olyan 4 M. Hajnal 1-től 3/4 4-ig észleltem is olyan 52-őt. Ebből legalább 8 nem a Perseidákhoz tartozott. Még a 0 M-t sem közelítette meg egyik sem.  Két bagoly és három denevér környékezett meg pár szúnyogon kívül. Szóval nem a legizgalmasabb észlelés volt.

 

Viszont láttam valamit, amit nem tudok sehova besorolni a jelenlegi ismereteim szerint. 1/4 3-kor a ~ Sarkcsillag környékéről délnyugat irányába húzott el valami. Olyan 8 ívperc átmérőjű 4-4.5 M enyhe sötétpiros objektum volt látható. Nem fényesedett, nem halványodott. Ionizált csatorna nem volt. A jelenség olyan 4 másodperc alatt tett meg ~ 45 fok távolságú utat. Repülőgép nem lehetett, műhold talán kizárható.

 

Amire gondolok. Egy nagyobb, lassú mozgású "kőszikla" érintette a Föld legfelső légterét. Mivel csak érintkezett a ritka légtérrel, nem lángolt, nem égett el, csak felizzott és elment a Föld mellett.

 

Ebben az időpontban a Hold már kezdett nyugovóra térni és kezdtek a halványabb csillagok is láthatóvá válni. Az észlelt objektum éppen az észlelhetőség határán volt. Az első pár tized másodpercben igazából nem is tudtam eldönteni, hogy látok-e valamit, csak pont a Sarkcsillag irányába néztem, egyáltalán nem céltudatosan, csak úgy.