Astrojan Creative Commons License 2019.08.13 0 0 124

A világ egészen biztosan nem geometria. Már a kérdés felvetődése is gyagyaság mivel a geometria a matematika tárgykörébe tartozik, ami nem természettudomány. A matematika egy axiómákon alapuló, definíciókra épülő mesterségesen kialakított nyelv ami jól használható a tudományos megközelítésekben. A matematika elvont fogalmakkal operál amelyek nem léteznek a természetben. A természetben nincsenek számok, függvények, egyenletek, geometriai alakzatok, egyenesek vagy síkok de nem léteznek törvények sem. Az természetben előforduló alakzatok csak hasonlítanak a geometriai alakzatokra többé kevésbé.

 

Ami létezik az az anyag. Semmi más nem létezik a szervetlen világban. Ennek az anyagnak vannak általunk definiált tulajdonságai és a megfigyelt tulajdonságok alapján összefüggéseket állapítunk meg és ha elég sokoldalúan megállják a helyüket akkor hajlamosak vagyunk azokat törvényeknek nevezni és a matematika nyelvén számszerűsíteni. A számokkal, egyenletekkel kifejezett megfigyeléseket aztán előrelátható dolgok kiszámolására is használhatjuk.

 

De ettől a törvények még nem válnak létező entitássá, valamint az anyag tulajdonságai nem léteznek, hanem csak az anyag létezik. Anyag nélkül nincsenek tulajdonságok (anyagon a különböző stabil vagy instabil részecskéket, sugárzásokat értem). A vákuum egyébként tele van anyaggal mindenféle sugárzások formájában, graviton, foton és esetleg neutrínók de ez utóbbiban már nem vagyok annyira biztos.

Előzmény: hiper fizikus (119)