Deviáns Messiás Creative Commons License 2019.08.12 0 0 1377

Hamár tanár-ok & ½-re hallás…

Énekóra alsó tagozat (II.C). Énektanár bevonszoltatta monarchiából maradt nyiszlett harmóniumát és azon nyekeregetette az osztály éneklését kísérő dallamot.

Az éneklésről az volt a véleményem, hogy az beszédre hasonlító hangadás, a szövegeknek nincs értelme.

[késöbb is énekeltem Paul Anka szerelmetes könyörgését, hogyaszongya:

Occsóher omá sóder                     (Put your head on my shoulder)

Iszper immár irj BÉBIII                  (Whisper in my ear baby)]

No de mi akkor még mást énekeltünk:

Ingyombingyom táliber tutáliber máliber;

Éliás, Tóbiás egy tál dödölle;

Zsip-zsup kenderzsup;

Ciprusi mentén kajtaji rózsa és a többi kiszera mévag.

Még a mozgalmi dalokat is lelkesen kornyikáltam, hangom elvegyült az osztálytársaim dalárdájával, a harmónium zümmögésével

ergo

meg voltam győződve, hogy a dalom – olykor majdnem értelmes szavakat nyomokban tartalmazóan – korrekt.

Ám jött a torokszorongató, szóló feleltetés (kórus támogatást mellőzve), rámkerült a sor és belevágtam:

Új csüszkooó szita tő kéty ugat...

A második sor trallalája elött, énektanár kedvenc pedagógiai eszközétől, a hatalmas pofontól,

szó bennszakadt, hang fennakadt...,

énektanár – rendszerhű arcszínnel – fortissimo közölte intím éritése jogosságát,

melyből annyit értettem, hogy

HA PIMASZKODOM, MEGBUKTAT, ÖRÖKRE KIRÚGAT A VILÁG ÖSSZES ISKOLÁJÁBÓL, KITÉPI HAJAM, KITAPOSSA BELEM ÉS NE LÁSSON TÖBBÉ!!!;

... szinte már dalszövegként hatott zsenge dobhártyámra az ígéretek és kívánságok e marcona medley-e.

Kérdőjellé görbülve, hulló könnyek záporán át, nem is fogtam fel mi halálos bűnt követtem el.

A mozgalmi dal első sora – mellyel felelésként kellet volna szerepelnem – hat szavából max kettő volt hétéves szókincsemben.

Új, az egyik ismert szó – biztonságos entré, majd

szédületes távolságban szárnyalt,

a haladóan intellektuális magaslatok felett

egy tömör vas-és-acél-országa metafora;

a szita-szita péntekből ismerős volt a folytatás a béketáborban sarjadó pocedlista-palántának;

jött megint egy „ingyom-bingyom”;

s a pattogó dallamhoz illett az ugat...

Vajh mi lehetett ez?

Amit előadni véltem volt:

Új tűzkohót szít a tőkés nyugat...

–      Hát van ennek értelme?

Előzmény: antenn (1376)