Hamár tanár-ok & ½-re hallás…
Énekóra alsó tagozat (II.C). Énektanár bevonszoltatta monarchiából maradt nyiszlett harmóniumát és azon nyekeregetette az osztály éneklését kísérő dallamot.
Az éneklésről az volt a véleményem, hogy az beszédre hasonlító hangadás, a szövegeknek nincs értelme.
[késöbb is énekeltem Paul Anka szerelmetes könyörgését, hogyaszongya:
Occsóher omá sóder (Put your head on my shoulder)
Iszper immár irj BÉBIII (Whisper in my ear baby)]
No de mi akkor még mást énekeltünk:
Ingyombingyom táliber tutáliber máliber;
Éliás, Tóbiás egy tál dödölle;
Zsip-zsup kenderzsup;
Ciprusi mentén kajtaji rózsa és a többi kiszera mévag.
Még a mozgalmi dalokat is lelkesen kornyikáltam, hangom elvegyült az osztálytársaim dalárdájával, a harmónium zümmögésével
ergo
meg voltam győződve, hogy a dalom – olykor majdnem értelmes szavakat nyomokban tartalmazóan – korrekt.
Ám jött a torokszorongató, szóló feleltetés (kórus támogatást mellőzve), rámkerült a sor és belevágtam:
Új csüszkooó szita tő kéty ugat...
A második sor trallalája elött, énektanár kedvenc pedagógiai eszközétől, a hatalmas pofontól,
szó bennszakadt, hang fennakadt...,
énektanár – rendszerhű arcszínnel – fortissimo közölte intím éritése jogosságát,
melyből annyit értettem, hogy
HA PIMASZKODOM, MEGBUKTAT, ÖRÖKRE KIRÚGAT A VILÁG ÖSSZES ISKOLÁJÁBÓL, KITÉPI HAJAM, KITAPOSSA BELEM ÉS NE LÁSSON TÖBBÉ!!!;
... szinte már dalszövegként hatott zsenge dobhártyámra az ígéretek és kívánságok e marcona medley-e.
Kérdőjellé görbülve, hulló könnyek záporán át, nem is fogtam fel mi halálos bűnt követtem el.
A mozgalmi dal első sora – mellyel felelésként kellet volna szerepelnem – hat szavából max kettő volt hétéves szókincsemben.
Új, az egyik ismert szó – biztonságos entré, majd
szédületes távolságban szárnyalt,
a haladóan intellektuális magaslatok felett
egy tömör vas-és-acél-országa metafora;
a szita-szita péntekből ismerős volt a folytatás a béketáborban sarjadó pocedlista-palántának;
jött megint egy „ingyom-bingyom”;
s a pattogó dallamhoz illett az ugat...
Vajh mi lehetett ez?
Amit előadni véltem volt:
„Új tűzkohót szít a tőkés nyugat...”
– Hát van ennek értelme?