Naori Creative Commons License 2019.08.12 0 0 14902

Sziasztok!

 

Jó pár évre visszamenőleg elolvasgattam a hozzászólásokat. Gondoltam csatlakozom, hátha vannak még akik érdekeltek a témában.

Néhány hónapja kezdtem el a stockfotózást. A tapasztalatom az volt eddig, hogy a Shutterstock pörög leginkább. (4 oldalon vagyok fent, Shutter, Dreamstime, Depositphotos, Adobe Stock) Tettem egy próbát az excusivity-vel Dreamstime-on, de nem nagyon jött be a dolog. Nagyjából 2 hónapot töltöttem exclusive-ként ott, noha klassz volt az elfogadott képenként +20 cent, de mivel csak az első 100 képre vonatkozott, utána nagyon kezdett hiányozni a Shutter pörgése. Szigorúbbak jóval tapasztalatom szerint, mint a Dreamstime - ez utóbbin lassan minden szemetet elfogadnak - de sokkal jobban tetszik a Shutter szigorúsága ami a képeket/grafikákat illeti. Sokkal inkább késztet a fejlődésre. Szóval felbontattam az exclusive tagságot, most újra a Shutter a fő.

 

Hobbiból természetfotókat készítek évek óta, gondoltam amellett, hogy a gépemen csücsül a több ezer kép, akár valamit lehetne kezdeni velük. Az elgondolásom akkor jött, mikor webdesigner tanfolyamot végeztem, és egy csoportos megbeszélésen felvetette valaki, hogy az elkészült vektorokat/illusztrációkat akár értékesíteni is lehet ilyen formában. Előtte csak felületesen ismertem a stockfotózást.

 

Izgalmasnak tartom, mert akkor is ösztönöz a fejlődésre, amikor éppen nem dolgozom nagyobb projekten. Általa kezdtem el lightboxot használni, ami szuper izgalmas, hiszen könnyen lehet jó minőségben termékfotókat készíteni (Na és persze kiélhetem a kreatív hajlamaimat ételfotó-készítésben :D ) Persze alapvetően megmaradtam a természetfotó és az illusztráció készítés vonalon, de jócskán bővítette a látókörömet. Ha hiszitek ha nem, azóta úgy járok-kelek a világban, hogy azon gondolkodom mit hogy kellene megfotózni, hogy sikeres stockfotó lehessen. ^^' És ha hiszitek ha nem, bármire lehet kereslet. Csak hogy egy mókás példát említsek, édesanyám mikor nyugdíjba ment kapott ajándékba a külföldi munkatársaitól egy kék plüssmacit - jópofa, aranyos tényleg - Megfotóztam lightboxban úgy, hogy a kép szélére van igazítva, mellette egy nagyobb üres fehér területet meghagyva (szövegnek, vagy bárminek). Feltöltés után nem sokkal már vitték is. Szóval fel a fejjel, sosem lehet tudni mi lesz majd épp sikeres. Sok esetben tényleg nem a tökéletesen megkomponált, PS-ben tökéletesre nyalt képek a kelendők.

 

Örülök annak, hogy belevágtam, és nem csak a gépemen gyűjtögetem az elkészült anyagokat. Nem tudom hónapok/évek múltán mi lesz majd a tapasztalat, de szívesen olvasnék még hozzászólásokat a témában, hogy ki miket tapasztal.

 

Üdv: Andi