2ly Creative Commons License 2019.08.12 0 0 93235

177697

Eger, Gólya utcai park, Női figura (Ülő nő, Napozó nő, alkotó: Záhorzik Nándor).

177696

Eger, Gólya utca a Kossuth Lajos utca felől nézve. Szakáts Antal szakaszvezető alvó oroszlános emlékműve, ma a Hatvani kapu téren áll. Háttérben a parkban, Női figura (Ülő nő, Napozó nő, alkotó: Záhorzik Nándor).

 

 

Szakáts Antal emlékműve

A tér nyugati oldalán látható Szakáts Antal szakaszvezető alvó oroszlános emlékműve. Szakáts 1859. július 4-én esett el Rivoltánál. Az emlékművet 1866 tavaszán leplezték le. Breznay Imre szerint Szakács néven anyakönyvezték az 1833. június 12-én született fiút. Egyszerű földműves szülők gyermeke volt, 1854-ben sorozták be. Soltyk ezredes, Szakáts parancsnokának egy 1860-ban kelt  levelét is idézi Breznay, ebben a „vitézek vitézének” nevezi Soltyk az egri katonát, és kéri a várost, hogy állítsanak fel egy emlékművet a tiszteletére. A szobor „Budapesten készült Marschallko szobrász műtermében” – folytatja Breznay Imre.

http://beszeloutcanevek.ektf.hu/utcanevek/h/hatvani_kapu_ter

 

Szakáts Antal-emlékmű

A Neszták Béla egri anyagában a következő szerepel az emlékműről: Lebontva, darabokban a Vármúzeum udvarán, 1989
Nos, azóta újra felállították. A tér a szocialista időkben Lenin tér névre hallgatott.
Itt sajnálom, hogy sokszori próbálkozás után sem sikerült kapcsolatot találnom az egri könyvtár helytörténeti részlegével. Ők bizonyára tudnák, hogy eme emlékmű helyén mi állt a téren 1990 előtt, illetve ezt az Oroszlánt eredetileg mikor állították fel, és hová a városban.
Vitéz Szakáts Antal 1859 nyárhó 4-én áldozta életét Ricoltánál a császári csapatok egyik szakaszvezetőjeként.

https://www.kozterkep.hu/6332