bumeráng77 Creative Commons License 2019.08.10 -1 0 9453

Stúdió és stúdió között számos különbség lehet. Hadd ne részletezzem!

De az evidens különbségek említése nélkül (ha kér, azokat is leírom) különböztessünk meg két jól elhatárolható további szegmenst: az egyik a profi hangstúdió (a fentebb nem részletezett, felhasználási területük szerinti különbözőségekkel mind felépítményben, mind technikai felszereltségben)...és másik a házi stúdió. Egy házi stúdió is természetesen annak céljától függően más és más felszereltségű, ezt jelentősen befolyásolja a 'zsé-faktor' is: nevezetesen ki mit engedhet meg magának. Az Ön által 'stúdiónak' nevezett helyiség otthonában nem stúdió. Még csak nem is 'tsúdió'. De ezt már írták előttem páran... nem egyszer.. Az Ön által írt 10-20 milliósra taksált berendezéshalom valódi értéke enyhén szólva is kérdéses. Ha pedig azt nézzük, hogy valójában mennyiért vette, akkor az tovább árnyalja ezt a nagyzoló kijelentését.

10-20 millióból egy egész jó házi stúdiót már össze lehetne rittyenteni. Igaz, nem kazettás magnókból, MiniDisc lejátszókból, DJ (nem stúdió!) CD játszókból. Az akusztikai tervezés látható hiányát pedig talán említenem se kéne.

 

Nem vagyok híve ennek az anyagias pöcsméregetésnek... mindenki igénye és anyagi lehetőségei szerint állíthat össze, csinálhat zenehallgató szobát vagy éppen házi stúdiót is.  Én is megtettem (ez utóbbit). Amennyit eddig elköltöttem rá, az sem fedi a berendezések mai reális értékét... hisz egy Alesis ADAT XT -t hiába vettem anno 650.000 -ért, ha ma az ebay -ről emlékeim szerint 1000USD alatt kaphat(ott) akár 6 darabot is egy rackben. (Ne keresse! Már elvitték :) ) De 'egyke' készüléket is általában 40-80 ezerért kapni...persze vannak elborultabb árak, de majd rájön a hirdető, hogy annyiért nem megy el.

Hiába vettem digitális keverőt még 2001 -ben, akkor árának kb. az ötödéért tudnám csak eladni (de nem akarom eladni).

 

Aztán persze a digitális szalagos soksávos technikáról én is váltottam hard disk alapúra... köztes fázisként vettem egy 32 sávos DAW -ot (KORG D3200), majd váltottam proTools -ra. Ehhez persze új technikát vásároltam a megfelelőbb számítógépes háttérrel (iMac) Először az Avid Artist Bundle -ra esett a választásom, amely tartalmazott volna egy proTools12 -es szoftvert iLock -kal, egy 4 bemenetes Mbox Pro külső hangkártyát és egy 8 motoros faderes ArtistMix -et. Szerencsémre találkoztam egy hazai Avid supporterrel, aki kb. fél perc alatt meggyőzött, hogy tud jobbat..igaz, picit drágábban. Így kötöttem ki egy egyedi összeállítás mellett. Van benne persze ArtistMix... és egy Preswonus Studio192, 8 bemenetes külső mic preamp / hangkártya. Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér. Vettem még két Presonus DigiMax DP88, egyenként 8 újabb bemenetet fogadó hangkártyát. Így 24 bemenetről rögzíthetek egyszerre. Egy dobszerkóhoz jól jön... de ha az Arturia DrumBrute dobgépemet említem, annak is van a 'main output' mellett 12 független kimenete az egyes dobhangok (lábdob, tam, cin, stb) külön rögzíthetősége végett. Egy rendes dobszerkó is a terveim között szerepel, de addig elsenyvedek egy Alesis DM10 -zel. Kellenek persze D-boxok, stb. Ja, és hogy a fórum témájához is kapcsolhatót írjak, van egy STM610 -em, ami persze nem nagy durranás, de szépen fogja a port a sarokban (a másik 5 szalagosom mellett :D ) Házi stúdió szintjén szerintem nem köpnének le, ha megemlíteném, hogy mikből áll a cucc...és még miket kívánok beszerezni. Vettem eddig is már effekteket, pl Headrush pedalboard...nem, nem az olcsóbbik! :D Gitárosok szerintem ismerik. Valamiért rápattantam a TC Electronic -ra, így a multieffektet is tőlük szerzem be (M2000 vagy M3000).  Maszteringhez használatos vasakat is vettem (TC Electronic 96k Finalizer, Aphex204 aural exciter, a TL Audio 5013 csöves parametrikus EQ beszerzés alatt van...  vettem (valóban) professzionálisnak nevezhető CD írót (Tascam), de a hi-res maszterhez jön egy DA3000 is (szintén Tascam). Hangszereket is vettem. Nem vagizásból ( :D ), van közte egy Arturia MatrixBrute analóg szinti is. Oh, és egy stúdió mit sem ér mikrofonok nélkül. Bevallom, ezen a téren vagyok a legnagyobb elmaradásban a terveimhez képest. Az AKG kondimikik mellé veszek majd Shure KSM32 -t, Neumann TLM103 -at (az u87 jó lenne, de az egy következő szint lesz majd... talán...)

 

Mindezt azért is írtam le, hogy érzékeltessem, az ön állítólagos éves jövedelmének kb. harmadából eddig én mire jutottam. És a második harmadát is bőven elköltöttem már fejben...és ekkor még szóba sem került az akusztikailag korrekt rögzítő és keverőhelyiség kialakítása.

De mindez nudli. Az enyémnél sokkal különb 'házi' stúdiók vannak. Innen a fórumról is ismerek egy embert biztosan, aki ennél jóval komolyabb cuccokkal rendelkezik. Igaz, hogy ő az otthoni zenélésen kívül mások (az Ön szavajárásával élve) megelégedésére használja a stúdióját.