barkasarja Creative Commons License 2019.08.09 0 0 11727

"Kettős mérce a futballpályán

2019.08.08.

 

Nevetséges, szappanoperába illő és groteszk mindaz, ami a Craiova–Budapest Honvéd Európa-liga-selejtező körül kialakult.

 

Bár a román szurkolók okoztak felfordulást a pályára dobott hanggránáttal, csavarokkal, öngyújtókkal, és emellett még a magyarokat is gyalázták, az Európai Labdarúgó-szövetség mégis úgy véli, mindez nem ok arra, hogy a román csapatot kizárják a nemzetközi kupából. Az etikai és fegyelmi bizottság némi pénzbüntetéssel és három zárt kapus mérkőzéssel „büntetett”, ráadásként még a magyar együttes ellen is eljárást indított.

 

(...) A mérkőzés után a magyar csapat óvást nyújtott be, amelyet az Európai Labdarúgó-szövetség hétfőn elutasított, azzal indokolva döntését, hogy nem történt olyan esemény, amely befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét. Az etikai és fegyelmi bizottság, hogy mégse vágja el maga alatt teljesen a fát, és a későbbiekben elmondhassa, hogy megdorgálta a román csapatot mint a mérkőzés szervezőjét, szemkiszúrásként „megajándékozta” egy 60 ezer eurós büntetéssel, illetve három nemzetközi hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania. (...)

 

Az köztudott, hogy a magyar–román párharcok mindig konfliktussal járnak, és a xenofób megnyilvánulások soha nem maradnak el. A mérkőzésen a csendőrség és a rendőrség röhögve nézte végig, miközben a román szurkolók tudatosan hergelték a Dolj megyébe érkező kétszáz magyar szurkolót. Néhány román ultra Trianon feliratú pólókat öltött magára, közben folyamatosan gyalázkodtak, azt énekelték, hogy „a döglött magyar a jó magyar”.

 

(...) Egyben biztosak lehetünk: ha ez Budapesten történik, és a magyar szurkolók követik el mindazt, amit a románok megtettek, az UEFA legalább öt évre tiltotta volna el a magyar csapatot a nemzetközi kupaszerepléstől, szóval, ha eddig nem tudta volna a kedves sportkedvelő, most tapasztalhatja: amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek."

 

https://www.erdely.ma/kettos-merce-a-futballpalyan/