emem Creative Commons License 2019.08.07 -5 2 156

Ókori kincseket találtak az elsüllyedt egyiptomi város maradványai között

"Az egyiptomi régiségügyi minisztérium közlése szerint ókori templomot, aranyat, ékszereket, érméket, egy ünnepi hajó maradványait és más műemlékeket találtak búvárok az ősi elsüllyedt város, Heraklion környékén. 

Héraklion Herkulesről kapta a nevét, aki a legenda szerint meg is látogatta a várost, egykoron nyüzsgő nagyvárosnak számított. Nagyjából időszámításunk előtti 18. században épülhetett a Nílus folyó és a Földközi- tenger határolta területen. Itt koronázták meg Kleopátrát, aztán úgy 1500 évvel ezelőtt elsüllyedt, és most  45 méterrel a tengerszint alatt fekszik. 

A Thonisként is ismert várost 2000-ben fedezte fel a Franck Goddio vezette régészcsapat, és a legutóbbi, két hónapos feltáráson a régészek egy nagy templom, kőszobrok és egy kisebb görög templom maradványait találták meg, amiket eddig  egy méternyi üledék temetett maga alá.  A régészek olyan eszközöket használtak, amik képesek a tengerfenéken nyugvó leleteket bescannelni, és amikkel meg lehet találni olyan leleteket is, amiket vastag iszapréteg borít.

Ezzel az eszközzel találták meg a hajó egy részét. Korábbi alkalmakkal összesen 75 hajót sikerült felfedezni, most az egyik hiányzó részét találták meg. A 61-es hajónak nevezett leletet ünnepi alkalmakkor használhatták, és nagyjából 13 méter hosszú, és 5 méter széles lehetett. A hajóban talált bronz érmét II. Ptolemaiosz uralkodására teszik, aki időszámításunk előtt 283-246 között uralkodott, de találtak olyan kerámiát, aminek az eredetét az időszámításunk előtti 3-4 századra teszik, valamint ékszereket és aranyat is sikerült felhozni a hajóból."