jacsoj Creative Commons License 2019.08.06 0 0 24499

A szüret időpontja egyre előrébb jön. Most már elmondhatom, hogy nagyon bejön a klímaváltozás. A 2000 évek elején Mária nap körül szüreteltem (szept 8-12), aztán egyre korábban. Volt, mikor aug. végén ráfonnyadt a tőkére a fürt. Ilyenkor volt 24 cukorfokom. Természetesen egész nyáron alig volt eső. Most lehet, hogy hasonló lesz a helyzet, jún 23. óta, több, mint 6 hete 4-5 mm csapadék volt, az is többször esett. Nem tudom, a következő 2-3 hétben lesz-e eső, utána már mindegy a Nérónak.

Tavaly már aug. 20.-án szüreteltem, de a naposabb, homokos talajon össze töppedt szemek voltak. A szőlőt még a szüret napján ledaráltam, és kézzel kicsutkáztam. Nincs nagy mennyiség, kb 100l. Utána az ilyenkor még 18-20 C fokos pincébe levittem, egy kis ként kevertem bele. Minden nap megkevertem az állományt, és két hét után a törkölyt nem tolta fel nagy erővel. Ekkor kipréseltem, már alig volt édeskés. Az íze fantasztikus, de nem is csoda, mert kb. 120-130 tőkéről jön össze a kb. 100 liter bor. Tavaly 20 fokos volt a cukor, a savát nem tudom, mert nem hiteles a savmérőm, de minden gond nélkül lehetett inni.

Nekem az a gondom vele, hogy nagy lombozatot nevel, sok a zöld munka igény. Hatalmas a növekedése, szépen, korán tolja a fürtöket, de virágzáskor szellősen kell tartani a fürtöt, mert hajlamos arra, hogy leszáradjon. Még egy jó tulajdonsága a Nérónak, hogy préselés után a magját kirostálva, és szárítás után megőrőlve, valóságos vitamin bomba télen fogyasztani.

Előzmény: Maci_P (24498)