lafanc
2019.08.06
|
|
0 0
67326
|
Kérem segítsen valaki megvilágítani a történéseket, mert úgy érzem, most nagyon bent vagyok az erdőben. Nem cirkuszolás lenne a cél, hanem a megértés. Adott egy SE8k inverter. Rajta 18db 275-ös poly panel. Kértem négy panellel bővítésre ajánlatot. Egyik változat 4 db 275-ös panel. A másik változat 4 db 72 cellás, 370-es mono. Megjöttek az ajánlatok. (Ugyanattól az országos szintű, nem kis cégtől, aki a telepítést végezte anno.) A 275-ös panelekhez a tartószerkezet kerekítve 13100+áfa/db. Ugyanez a tartószerkezet a 370-es panelhoz 9500+áfa/db áron. Telefon. Miért? Válasz: Azért, mert a négy db mono panellel 1,5 kw teljesítményt kapok, tehát arányosan kevesebb tartó kell hozzá, mint a 275-ős panelhez. Mi van???? De ember. Nem teljesítményt rendelek, hanem 4 db panelt szeretnék. Ugyanaz a tartó tartja mindkét féle panelt. Hogy lehet akkor ugyanaz a tartó 50%-al drágább, ha 4 db kisebb panelt tart. Hát neki így dobja a program. Ő ezt másképp nem tudja nekem elmagyarázni. Ok megrendeltem a nagyobb paneleket. Inkább a + teljesítményt választom azért a pénzért és nem tartót. Megjöttek a melósok. 4 db 370-es panellel és 4 db p300 optimalizálóval. Tanakodás, hogy ez így nem is jó. Telefon központba. Válasz: A 370-es panelhez való p370 optimalizáló nem párosítható a rendszerben lévő p300-as optimalizálókkal. Ezért adtak a 370-es panel mellé p300 optimalizálót. Erre én: Hisz az SE rendszernek pont ez a lényege, hogy bármilyen gyártmányú és teljesítményű panel párosítható egy rendszerben. Éppen ez volt az egyik ok, ami miatt ezt választottam anno. Erre ők: Panel igen, de az optimalizálóknak egyezni kell sztringen belül. Azt nem lehet keverni. Jelzem kiadták a rendszerhez a 370-es panelekkel ésp370 optimalizálókkal a bővítésre az árajánlatot. Végül felraktak 4db 275-ös panelt. Bár a hely kihasználása szempontjából kedvezőbb lett volna a 72 cellás. És így közel 20ezerrel többet fizettem ugyanazért a tartó szerkezetért. Valami nagyon nem gömbölyű nekem ebben a történetben. Most hirtelen nem találtam olyan infót, hogy keverhető-e az optimalizáló sztringen belül. A másik ami foglalkoztat (jókor), hogy garancia vesztéssel járhat-e, ha garancia időn belül, idegen cég végez bővítést? |
|