Ogyivi Creative Commons License 2019.08.02 0 0 2819

A balatonföldvári kikötő üzlettulajdonosainak közleménye, amit annak idején (2017-ben) a sonline.hu nem volt hajlandó közzétenni :

 

 

A Balatonföldvár Polgármesterének, és támogató facebook oldalainak a balatonföldvári kikötő előtti területre és üzletekre vonatkozóan, a megjelent közleményei valótlanságokat és a nyilvánosságot megtévesztő állításokat tartalmaznak, ezért az üzletek tulajdonosai az alábbiakat közlik :

 

A sajtóközlemények és sajtóhírek azt a hamis látszatot keltik, mintha a balatonföldvári kikötő fejlesztését, ezzel párhuzamosan pedig a város fejlődését mi, üzlettulajdonosok szándékosan, egyéni érdekeink mentén akadályoznánk.


A közlemények és az azok alapján született írásoknak az a valótlan alapvetése, látszatkeltése, hogy a kikötőben található üzlethelyiségeket 99 évre, százforintos négyzetméter áron béreljük, EZ HAZUGSÁG.

Ezzel szemben a VALÓSÁG AZ, hogy a kikötő bejáratánál lévő, magántulajdonú ingatlanként nyilvántartott ÜZLETEKNEK TULAJDONOSAI VAGYUNK.
Üzleteink 1985-BEN AZ AKKORI MAHART ÉS A MAGYAR ÁLLAM ENGEDÉLYÉVEL, állami kezdeményezésre LÉTESÜLTEK, saját pénzeszközből
.

Az állam azért kezdeményezte üzletek építését, mert 1985-ben a földvári kikötőben semmilyen komoly szolgáltatás nem volt, így a kikötő fejlődése nem volt biztosított.

Az üzletek saját pénzből épültek, a Magyar Állam sem akkor, sem később nem járult hozzá támogatással.

Később, 2004-ben az üzletek alatti terület használati jogát és az üzletek örül lévő terület bérleti jogát is kifizettük, több millió forintért. Ezt állítja be úgy Balatonföldvár Polgármestere, MINTHA AZ ÜZLETEKET EZÉRT A PÉNZÉRT BÉRELNÉNK. EZ HAZUGSÁG !

 

Az üzletek a mi tulajdonunk, amik nem kevés pénzért létesültek és a fenntartásuk, fejlesztésük, az üzletekben lévő nagyon komoly konyhatechnika szintén nagyon sok pénzbe került.

Ezt akarja Balatonföldvár Polgármestere elvenni tőlünk, szinte ingyen.

Az épületek önálló helyrajzi számon szerepelnek az ingatlan-nyilvántartásban, a bejegyzéshez szükséges egyéb engedélyeket maga a balatonföldvári önkormányzat adta ki 2004-ben.

 

Az üzletek tehát nem azért állhatnak ott a kikötőben, mert létrejött a 99 éves területhasználati szerződés. Az üzletek azért lehetnek ott a kikötőben, mert hatósági és állami engedély és kezdeményezés alapján 1985 óta ugyanazon a helyen állnak és 32 éve magántulajdonban vannak.

1985 óta az üzletek tulajdonjoga többször is gazdát cserélt, azonban a MAHART, majd a Balatoni Hajózási Zrt. minden alkalommal – legutóbb 2014-ben – lemondott az elővásárlási jogáról, pedig megvehette volna azokat.

Amikor az üzleteinket megépítettük 1985-ben, a kikötőben a Marika büfén kívül nem volt semmi szolgáltatás és alig volt vitorlás. A kikötő azt követően lendült fel és lett a Balaton egyik legjobb kikötője, miután megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtottunk.

Tehát nem a kikötő miatt lettek ezek kiváló forgalmú üzletek, hanem fordítva, a mi szolgáltatásaink vonzották ide a vendégeket, vitorlásokat, és mára az egész Balaton egyik legkedveltebb helye lett, hála a magas színvonalú szolgáltatásainknak.

Az üzletek külső korszerűsítésének, átépítésének engedélyezését Balatonföldvár Önkormányzata és a Balatoni Hajózási Zrt. megtagadta.


Nem árt, ha tudja mindenki, hogy mióta az üzletek működnek, a külső teraszbérletekre (ahol a vendégek le tudnak ülni – köztük Balatonföldvár Polgármestere – ) általunk kifizetett bérleti díjak eddig több milliós nagyságrendben jelentettek bevételt a Balatoni Hajózási Zrt-nek és az önkormányzatnak.

Csak 2017-2018-2019 évben terasz és parkoló bérleti díj címén kb. 15 millió forintot fizettünk be Balatonföldvár Város Önkormányzatának.

Ezzel szemben az Önkormányzat 10 millió forintért vette meg az egész területet a balatoni Hajózási Zrt-től, tehát igaza van Kovács-Bőr Zoltánnak, vicc az, hogy az önkormányzat 10 millió forintért jutott hozzá egy 300 millió forintot érő telekhez, és, hogy a vételár már 2018-ban megtérült, csak a tőlünk beszedett terasz bérleti díjból.

 

A mi érdekünk a békés, korrekt megoldás lenne, de Balatonföldvár Polgármestere nem erre törekszik. Sőt a választási kampányában minket használ fel, amit ezúton is visszautasítunk.

 

A jogi út igénybevételére azért kényszerültünk, mert e nélkül, egy üzleteinket és egzisztenciánkat teljesen figyelmen kívül hagyó, koncepciós eljárásban, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hoztak volna minket és, mint a régi szép időkben elrekvirálták volna a saját tulajdonunkat képező üzleteinket. Hiába kezdeményeztünk egyeztetést, tárgyalást, az önkormányzat és a Balatoni Hajózási Zrt. nem volt hajlandó tárgyalni velünk. 

 

 

Balatonföldvár, 2019. augusztus 02.       Tisztelettel :

Kárpáti Péter, Kárpáti Péterné,

Rucz Roland

                                                                       Lehoczky Zsolt, Fehér József Imre