merQree Creative Commons License 2019.07.30 0 0 33850

Sziasztok,

 

Adott egy Ariston Genus Premium System 24 kondenzációs kazán és egy Ariston BCH120 indirekt tároló. (padlófűtés + radiátor fűtés és meleg víz készítés a feladatuk)

Egyik napról a másikra megállt a rendszer, Err109 (rendszer nyomás magas) hibaüzenettel.

Az egyik radiátor légtelenítő szelepénél engedtem le a nyomást, és beindult újra a rendszer. (Most inkább a meleg víz készítését értem a rendszer üzemelése alatt, mivel fűteni nem kell).

Így, hogy leengedtem a rendszerből, így is pár perc alatt újra 3 bar fölé ment a nyomás. A második képen pirossal jelzett csapot elzárva, a rendszerből leengedve kb 2-3 liter vizet a radiátoron keresztül, esik a nyomás 2 bar környékére, és megcsinálja a meleg vizet.

Ha a jelzett szelep nyitva van, akkor 2-3 perc, és letilt a már az írt Err109 hibakóddal.

A hibaüzenettel egy időben büdös és sárgás színű lett a meleg vizünk, így kizárólag fürdeni használjuk, de szerintem ez sem egészséges. (A gyereknek hideg vizet forralunk villanytűzhelyen (ez van, bocsánat!) és úgy fürdik a kádban.)

Először a rendszerben lévő 8 literes tágulási tartályt cseréltem ki SOS, de a hiba megmaradt. (Most van kettő jó 8 literes tágulási tartályom, de ez érdekel a legkevésbé.)

 

Beszéltem kazánszerelővel, megerősítette a gyanúmat, hogy az indirekt tárolóban (7 év használat után, Budapesten (Csepel) - ezt csak azért írom, hogy ha valakinek releváns információ) a hőcserélő lyukadt ki nagy valószínűséggel.

Kértem, hogy jöjjön ki, és "zárja rövidre" a meleg víz oldalt, hogy mint átfolyó üzemű melegítő legyen meleg vizünk, és nem kell indirekt tároló. Erre azt mondta, hogy ehhez KELL a tároló nincs menekvés...

 

Rendeltem egy újat, napokban érkezik, de nem hagy nyugodni, hogy feltétlenül kell-e az indirekt tároló. (Interneten rendeltem, nem tart semeddig visszavinnem).

 

Tudtok-e ajánlani olyan vizes-gázos szakembert, aki beszerelné az új indirekt tárolót (Budapest, Csepel)?

Ha meg nem kell a tároló, azt is megmondhatjátok, teljesen sötét vagyok ehhez a témához (is).

 

Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!