Draco Domesticus Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 2280

Nem sokkal korábban találkoztam Henrik Svensmark elméletével.

 

Ez itt egy régebbi, nagyon részletes ismertető: https://youtu.be/ANMTPF1blpQ

 

Hosszú, de a lényege benne van kb. az első 10 percben. Ahogy egy ködkamrában egy sorozat cseppecske jelzi a kozmikus sugarak útját, úgy a légkörben is elindítják a kondenzációt.  A Nap mágneses aktivitása védelem a kozmikus sugárzás ellen. Ha a mágneses aktivitás magas, a hőmérséklet is magasabb lesz, mert kevesebb felhő képződik. Mindezt igyekszik megfigyelésekkel alátámasztani és kísérletekkel igazolni, de a "széndioxid-hívők" elutasítják. Szerintem érthető, a kozmikus sugárzást nem lehet megadóztatni. (-:)

 

Itt van egy frissebb tudományos előadás tőle: https://youtu.be/Rg3MqdBX0_k

 

A fentiek figyelembevételével logikus, hogy egy szupernova-robbanás (=még több kozmikus részecske!) okozhat eljegesedést (=még több felhő, =egyre hűvösebb földfelszín és =egyre nagyobb fényvisszaverő-képesség). Azt nem tudom, ki lehet-e mutatni, hogy egy időszakban több részecske érkezett a Földre. A mai jégmintákból, biztosan, de azok a régi jegek már elolvadtak.

 

Amit még érdekesnek találtam a filmben, ahogy az élet keletkezését magyarázza. Nem "langyos ősleves", hanem víz alatti vulkánkitörések - és a radioaktivitás evolúcióra gyakorolt hatásáról sem feledkezik meg.

 

Ami nem tetszett, az a meghosszabbított része, a jóslatokkal meg a még távolabbi kilátásokkal.

Előzmény: vlacko (2279)