Törölt nick Creative Commons License 2019.07.24 0 0 11635

A parancsnok szerint alapvető nézetkülönbség, hogy míg szerintük a temető 1916-17-ben jött létre, a románok szerint 1926-ban. Kovács szerint 1917-ben készült egy vázlat a temetőről, ami bizonyítja igazukat. 1926-27-ben valóban történt egy kibővítés, amikor a románok több kisebb temetőt felszámoltak, és ezekből ide temették a hősi halált halt katonákat. Ám a román számokat nem tudjuk figyelembe venni erről, mondta.

 

Eddig az volt a mese, hogy oda csak magyar katonák vannak eltemetve....

 

 

1197 katona volt akkor eltemetve a temetőben, akiknek legkevesebb 2/3-a vagy lehet hogy 3/4-e magyar katona, mondta Kovács, és hozzátette, 100 fölötti a német katona, és van néhány szerb, olasz is. A parancsnok elmondta, hogy a román fél azt állítja, 8 név szerint ismert, és 3 ismeretlen román katonát temettek el itt annál a bizonyos bővítésnél, a háború befejezte után.

 

Eddig az vol a mese, hogy ez magyar katonai temető.....

 

 

 

"A 8 ismertből 5-öt meg tudtuk cáfolni. Természetesen sok adatunk van. Rögtön kiderült róluk, hogy a Magyar Királyság állampolgárai voltak. Ez az öt nem lehetett román hősi halott"

- mondta.

A maradék háromról nem tudjuk, de rajta vagyunk, hogy kiderüljön, és lehet, hogy ők sem románok, tette hozzá. A három ismeretlennel pedig nem lehet mit kezdeni szerinte, minden oldalon voltak ismeretlen hősi halottak, bizonyítani semmit nem lehet.

"A mostani állapot szerint a román hősi halottak számát valahol 10 alattinak gondolnám"

Eddig az volt a mese, hogy ott nincsenek román halottak.

Most mégiscsak vannak?

Előzmény: Wic (11634)