zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 353323

De ha nem vagy bebaszva - akkor sorold már fel, lécci, hogy mégis mi a halál faszában volt úgy mond "fejlettebb" az arab világ a nyugatinál?

Vagy miben "fejlettebb" akár most is?

 

hááát? pl rendszeresen tisztálkodtak. A kordobai kalifátusban már 90% volt az írástudó amikor európában a királyoknak is fel kellett olvasni a leveleket...ilyesmik.... építészet, haditechnika stb.... stb.... Onnan jött a felvilágosodás és a reneszansz.

De az olaj majd csak következmény, oda nem ért el a reformáció ami a kapitalizmusnak ágyazott meg, katolikusok maradtak mint dél európa, az iszlám ugyan az. A kapitalizmus nem tudott ott megtelepedni, most ez adja a fölényüket viszont. Látod pl Venezuela is milyen szépen tűri azt a krízist amitől az usa ban majd ölni fogják egymást, mert elér az majd oda is.

 

Ha történetesen nem lett volna olajuk - szerinted hol lennének most?

 

Akkor Európa maradt volna az a sárfészek ami volt ott meg az ami volt. De miféle kérdés ez?

Na meg az arab világ 90% a egyáltalán nem érintett az olajban most se, csak úgy mint európa pl Magyarország. Európát se Norwégiát megnézve kell megítélni de nem jellemző pl Albánia se, ilyen különbségek vannak az arab területek közt is. Európában most háború ami nincs csak a szélén, a balkánon nyugi lett, de csendesedik az a szír is. Az olaj körül fokozódik feszültség de az nem arab ügy, nem is arab-perzsa, az világpolitikai színtér ott.

 

Itt nagyobb válság lesz ha megáll az olaj.

Előzmény: GPS (353322)