Lolitasz Creative Commons License 2019.07.19 0 0 2611

Tisztelt Fórumozók!

 

Vállalkozás indítása előtt kérek szépen tanácsot:
Egyéni vállalkozásomat KATÁ-sként, alanyi adómentesen kívánom elindítani 2019. szeptember 1-jével. A helyi iparűzési adó megfizetési formája kérdéses számomra.
A települési helyi adórendelet nem tér ki részleteiben egyedi feltételekre.

Ha a tervezett szerint alakul a vállalkozás működése, akkor idővel mindenképpen a KATÁ-sok számára elérhető, tételes, évi 50 ezer forintos iparűzési adózást választanám.
A tevékenység minimális költséggel jár.
Viszont úgy vélem, hogy a kezdeti várható bevételek mellett még a nettó árbevétel 80%-a alapján történő adómegállapítás lenne számomra a kedvezőbb. Úgy gondolom, hogy jövő év február 15-ig már látható lenne számomra, hogy a jövő évre érdemes-e már a tételes adózást választanom.

– Az első kérdésem az, hogy van-e valami külön feltétele a nettó árbevétel 80%-a alapján történő adómegállapításnak?
– Ha nincs és választhatom egyelőre ezt a formát, akkor kell-e a kezdetekkor adóelőleg összeget megjelölni a bejelentkezéskor? Hiszen nincs korábbi üzleti év, ami alapján lenne támpont ehhez. Ha kell, akkor az összeget mi alapján adjam meg?
– Amennyiben a fentiek szerint választom meg az adózást, tehát egyelőre a nettó árbevétel 80%-a alapján számítva, akkor mikor kell először bevallást készítenem, illetve iparűzési adót fizetnem? Mert ha rám ilyen esetben az vonatkozik, hogy legelőször jövő év május 31. mind a bevallás, mind a fizetés határideje, akkor még mindig kérdés, hogy március 15-ig kell-e előleget fizetnem, és ha igen, mi alapján számítva?
– Viszont, ha február 15-ig úgy döntök, hogy jövőre már a tételes adózást választom, akkor legelőször március 15-i határidővel 25 ezret fizetek 2020-ra, majd május 31-gyel az idei darabévre vonatkozóan bevallást készítek és adót fizetek?
– Vagy esetleg ebben az esetben is él az, ami a tételes adózás esetében, azaz hogy a bejelentkezést követő hónap 15-ig, majd az utolsó hónapot követő hónap 15-ig kell az idei év adóját megfizetnem? Azaz szeptemberi indulás esetén október 15. és január 15.? Ha így van, akkor szintén kérdés, hogy mi alapján fizetek októberben?

Elnézést, ha értetlen a kérdésem, de szeretnék tisztán látni, mielőtt választok. Helyben úgy vélem, nem térnének ki ilyen dilemmákra.

Előre is köszönöm a választ!