Rollei Creative Commons License 2019.07.16 0 0 117069

Nem olyan bonyolult ám a dolog, mint amilyennek első nekifutásra látszik. Gépből azt a legjobbat vedd meg, amire még éppen van pénzed. Fölösleges lenne régebbi típust választani, csak hogy megspórolj egy tízest mondjuk  - olyan ez, mint a pesszimista és az optimista esete az almákkal.

 

A betűkódok bonyolultnak tűnnek, de elég ésszerűen van kialakítva a rendszer. Itt, a Bojidar bibliában mindennek utána tudsz nézni:  http://kmp.pentaxians.eu/ . De a lényege nagyon egyszerűen összefoglalható. Először M42 menetes volt az objektívcsatlakozásuk, már a legelső egy vagy két M39-es típust leszámítva. Az M42 nagyon elterjedt és egyszerű csatlakozás volt, a Pentaxon kívül használta még kismillió másik gyártó is, pl. Praktika, Zenit, Yashica, stb. Csakhogy a menetes csatlakozásnak az egyszerűségében rejlett az egyik fő hátránya is  - nem, vagy csak nehezen lehetett megvalósítani vele a különböző automatikus működési módokat. Látható volt, hogy a bajonett csatlakozás a járható út, más gyártók már használták, így a Pentax is lépett. Terveztetett, ha minden igaz, a Zeissékkel egy olyan csatlakozást ami gyakorlatilag azóta is változatlan, pontosabban kompatibilis visszafelé. A fizikai méretei változatlanok, de úgy álmodták meg, hogy mind a foglalaton belül, mind a foglalaton kívül van hely és lehetőség újabb és újabb elektromos, illetve mechanikus csatlakozások kialakítására. A csatlakozás neve K bajonett, a KAF1, KAF2 pedig a különböző plusz csatlakozásokban (funkciókban) tér el, de mindegyik belemegy mindegyikbe.

 

Amúgy az eredeti K bajonett is úgy lett kialakítva, hogy egy egyszerű, beülős adapterrel bele lehet tenni a régi M42 objektíveket, amelyekből a bajonett bevezetésének időpontjában már nagyon sok és nagyon jó minőségű volt forgalomban. A legújabb digitális vázakba is éppúgy passzolnak, persze automata funkciók nélkül.

 

A két kitobival nagyon sokáig jól meglehetsz. Amikor majd kinövöd, érezni fogod, hogy merre kellene fejleszteni. A régebbi fix obik nagyon jók, de azt azért figyelembe kell venni, hogy a használatuk babrásabb, mint a meglevőké. Ha bele akarsz kóstolni, akkor a legegyszerűbb, ha veszel egy 50 mm-es régebbi fixet,  manuális M-est, A-st olyan tizenpár lepedőért lehet itt kapni, ha nem jön be akkor sem buksz vele, annyiért el is tudod itt adni. A fényerősebbek drágábbak, de a gyakorlatban nem fogod látni a különbséget a 2-es, 1,7-es és 1,4-es között. A régebbi autofókuszos objektívek persze drágábbak. Ha fontos az AF, akkor már inkább érdemes egy új DA 1,8/50, vagy DA 2,4/35 lencsében gondolkodni, azoknak is elég humánus az ára, kéz alatt meg főleg. 

 

 

 

 

Előzmény: zorban1 (117063)