Abu Ramla Creative Commons License 2019.07.14 0 0 139298

A körülmények függvényében szerintem minden jóérzésú ember összeszedi az erdőben talált hulladékot, ha erre van lehetősége, kapacítása, stb. stb. Ez teljesen független attól, hogy milyen "humorosan célzatos" tábla hívja fel a figyelmet a személyes hulladékgazdálkodás erdei mikéntjére. :-) 

A szemétszedéshez nem hiszem hogy bárkitől is külön engedélyt kellene kérni. Természetesen ezt is csak abban az időszakban végezheted, mint pl. a gombaszedést, egyéb erdeitermék gyűjtést. Így pl. szarvasbőgás idején csak a meghatározott időben tartózkodhatsz az erdőn/mezőn; az illetékes vadgazdálkodó előírása szerint. Arra viszont számíthatsz, hogy az erdészek esetleg kibontatják veled a zsákot, hogy, "na jóember, mit cipel itt az erdő közepén, ahol a madár sem jár!" 

 

Jómagam soha sem használtam GPS-t,(mert ugye, anno még nem volt, ma meg dömpingje van a helyzetjelző kütyüknek. De igazából nem is volt rá szükségem. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy erdőjáráskor nem csak "gombaügyileg" nézem a földet közelebb, s távolabb, hanem  szemmagasságban és magasabban (égbolt, lombkorona) is nézgelődök, figyelek (rovarok, madarak, egyéb élővilág, emberi "nyomok"). Sőt időnként körbe fordulok, így látom a terep arculatát ama állapotában is, amit visszafelé kell követni. E módon lassan igen sok területet már térképként látok, s úgy megyek az erdőben, mint más a nagyvárosban. A helyzet az u.is, hogy sokkal, de sokkal később kezdtem el gombászni, mint egyáltalán természetet járni. 

üdv, Abu Ramla

Előzmény: Törölt nick (139291)