Persze hogy több oldala van ennek is (vagy mint a hagyma/ogrénak: több rétege, de szaga is...). Az elektronikától elvileg a megbízhatóság és a rugalmasság-alkalmazkodóképesség növekedését várjuk. Csakhogy a végén mindig elektromechanika van, aminek a megbízhatósága stb. (a jobb neveknél) nagyjából-pontosan ugyanaz, mint a sima mechanikáé. Magyarán valóban van benne még egy extra réteg, amire nincs szinte semmi rálátásunk és befolyásunk, a jövőbeni viselkedéséről pedig már bizton tudjuk, hogy minél komplexebb, annál sérülékenyebb is lesz, és nagyobb valószínűséggel hagyhat cserben bennünket. Egyes kocsimárkák lassan ilyesmiről híresülnek el - de pont a kocsik azok, ahol láthatjuk az ellenpólust is, vagyis hogy meg lehet azt rendesen is csinálni...
Én nem neheztelek azért, hogy a gyújtás elektronikus (sőt!), és amiatt sem, hogy valami figyeli a motor hőmérsékletét és pörgését is, és attól függően "gondolja át" a benzinadagolást. Nem mintha olyan nagyon nagy figyelmet érdemelne a dolog, hiszen az alapokkal mindenki tisztában van - ám az eddig nem létező üzem közbeni beavatkozással vélhetően nyerhetünk ezt-azt, pl. plusz erőt. Talán élettartamot is. Azt már nem tudom megítélni, vajon arányos-e a nyereség...
Viszont ugyanazt, amit eddig akár otthon is megbütykölhettem, most már jobb, ha ki sem bontom, mert nem tudom, mi függ mitől és hogyan. Ha pedig elszáll, a vezérlés vélhetően ugyanolyan aranyárban van, mint amit vezérel, ha pedig csak párban, egymáshoz illesztve működnek, akkor már nem is csak szimpla cserékből áll a javítás. És nem is csak annyit fizetsz érte... Pontosan úgy, mint a kocsik esetében.
...és a mosógépek mechanikus vezérlése olyan, hogy valamit el kellett csesszenek összerakáskor, ha nem éli túl magát a gépet. Egyszerű(?), biztonságos, vagy másként fogalmazva: nagyon bevált megoldás. Elektronikusan is meg lehet ugyan csinálni, de akkor is nagy bunkó reléket, vagy nekik megfeleltethető, de náluk érzékenyebb és drágább teljesítmény-elektronikát kellene még mellé rakni, és a végén megbízhatóbb ugyan nem, de kétszer-háromszor drágább lenne. Szóval maradjon csak úgy inkább. A PLC-k példája ékes bizonyítéka annak, hogy szép-szép az új világ, csak nem biztos, hogy nem lehetne szebb:). Pedig ezek ipari minőségű eszközök...
Ja, van egy jó hír is: nem winfos alatt futnak ezek a firmware-ek. Ez már önmagában garantál egyfajta biztonságérzetet:), legalábbis nekem.