Makulata Creative Commons License 2019.07.04 -1 1 187

Warum Orbán sich bei von der Leyen verzockt haben könnte

 

Stand: 03.07.2019 

Von Hannelore CrollyBoris Kálnoky

 

 

Der ungarische Ministerpräsident Orbán erklärte, er schätze von der Leyen für ihre "christlichen Werte"Quelle: AFP/Getty Images

 

Orbán magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Leyen "keresztény értékeit" becsüli
Foto: AFP/Getty Images

 

Ungarns Premierminister und seine loyalen Partner in Polen, Tschechien und der Slowakei stimmten im Rat unisono für Ursula von der Leyen. Sie halten sie für schwach – und deshalb für die ideale Kommissionspräsidentin. Ein riskanter Plan.

 

VISEGRÁDI NÉGYEK

Miért lehetséges, hogy Orbán Leyen-nel rosszul spekulált.

 

03.07.2019 Szerzôk Hannelore Crolly, Kálnoky Borisz - a WELT keleteurópai tudósítója

 

A magyar miniszterelnök és a lengyel, a cseh és a szlovák hűséges partnerei egyhangúlag Ursula von der Leyen mellett szavaztak - akit gyengének tartanak - és ezért ő az ideális bizottsági elnök. Kockázatos terv.

 

Akinek ilyen barátja van, annak már nincs szüksége ellenségre, mondja egy közmondás. Ursula von der Leyen-nek (CDU) valószínűleg többször fog ez a bölcsesség eszébe jutni, ha valóban ő lesz az EU Bizottság elnöke. Az már valóban feltűnő, mennyire jóindulatúan, szinte lelkesen dicsérik a váratlan bizottsági elnökjelöltet a közép- és kelet-európai kormányok vezetői.

 

Von der Leyen tapasztalt politikus, valamint szeretetteljes ember, aki "pozitív érzelmeket" kelt, mondta Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter. És Magyarország ellentmondásos miniszterelnöke, Orbán Viktor inszinuálta, hogy ő maga helyezte a hétszeres anyát és orvos-doktort a pole pozicióba, többek között azért, mert olyan egyértelműen áll a keresztény értékek mellett.

 

Orbán és hűséges partnerei Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában egyhangúlag szavaztak a brüsszeli születésû hölgy mellett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen politikai támogatás nem hiábavaló. Minden támogató elvár valamit, vagy legalábbis nyilvánvaló előnyt.

 

A 60 éves hölgy hamarosan megtudja, mit is várnak el tőle. De az is lehetséges, hogy mindazok rosszul spekuláltak, akik saját programjuk megvalósítását Leyen-nel kapcsolták össze. Mert talán Leyen bebizonyítja, hogy nem is olyan kompetens, mint ahogy néhány támogatója elvárná. Vagy nem olyan gyenge, mint gondolták.

 

A négy kelet-európai visegrádi állam, más néven „V4”, három alapvető célt követett ebben a nagy sakkjátékban a legjobb EU-posztok számára. De Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia azonban kudarcot vallott a legfontosabbakkal: az Unió központi tagállamaként akarják kezelni a V4 blokkot, vagyis hasonló szerepet, elfoadottságot és jelentőséget kapnának, mint Németország vagy Franciaország.

 

A V4 mindenképpen meg akarta akadályozni a Timmermans-t

 

Ezért a V4 az első öt EU-poszt egyikét szerette volna megszerezni. Különösen az EU fő diplomata, a „fő megbízott” posztját, aki az Unió külpolitikáért felelős. Ehelyett Josep Borrell i Fontelles volt spanyol külügyminiszter kapta meg ezt a megbízást. Ez bosszantó a V4 számára, mert Borrell elutasítja Koszovó elismerését, ezért a régió nyugodtabbá tétele nem lesz vele sem könnyebb.

 

Nyilvánvaló, hogy a második és harmadik cél fontosabb volt a kelet-európaiak számára. Nemcsak azt akarták, hogy megakadályozzák az Frans Timmermans-t, a szociáldemokrata vezetőt, aki elítélte őket a jogállamiság megsértése miatt, és alapvetően baloldali irányultságú. A "Spitzenkandidaten"-elvet akarták eltemetni, vagy legalábbis súlyosan megsebesíteni.

 

Mivel Kelet- és Közép-Európában attól tartanak, hogy a Spitzenkandidaten választási módszer szokásos joggá válhat, és a meglévő hatalmi egyensúlyra nézve nemkívánatos következményekkel járhat. Úgy vélték, hogy az európai intézmények még nagyobb súlyt kapnak, beavatkozási jogaik nagyobb mértékben növekednek a nemzetállamokkal szemben. Kelet-Európa azonban úgy véli, hogy nem az EU-t kell megerősíteni, hanem a nemzetállamokat. Tehát a Spitzenkandidat tünjön el, mintegy, hogy mi a neve.

 

 

Következésképpen a V4 logikájának elengedhetetlenül szükséges, hogy a leggyengébb jelölt legyen az EU Bizottság vezetője. Megfigyelők azt mondják, hogy Budapest, Pozsony, Prága és Varsó a német védelmi minisztert e tekintetben ideális jelöltnek tekinti: von der Leyen helyzete állítólag ingatag, mert gyakran kritizálták Németországban és számos hibáért felelôségre vonhatják, sôt még a plágium gyanúja is felmerült.

 

A remény: egy ilyen gyenge miniszterbôl kellemesen gyenge bizottsági elnök lesz, akivel könnyebb lesz elbánni, mint a makacs, keményfejû Jean-Claude Juncker-rel. Ugyanakkor a Leyen kereszténydemokrata - és minden kelet-európai ország óvatos, hogy ne rontsa el a kapcsolatát Németországgal és a német kereszténydemokratákkal.

 

Weber harca Orbán ellen

 

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak egy másik szempontja is volt: a konfliktus az Európai Néppártral a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartása végett nagyon személyes volt. Magyarországon a vita szinte olyan volt, mint egy „ember ellen ember” elleni küzdelem. Most Weber a jelölését visszavonta, viszont Orbán még mindig a helyén van. Otthon ez jól eladható - és a kormányhoz kapcsolódó magyar média ezen már most is szorgalmasan dolgozik.

 

Természetesen a német szövetségi védelmi miniszter megitélése Kelet-Európában jelenleg erősen kapcsolódik a korábbi szerepéhez. A balti államokban sokra becsülik, mert a Bundeswehr részt vesz a manővereikben. Von der Leyen mindig munkálkodott az északkeleti három uniós és NATO állam biztonsága érdekében. Mások dicsérik a PESCO uniós közös biztonsági és védelmi politika támogatását.

 

Magyarországon azonban már a meglepetés-jelölést követô napon megjelentek az elsô beszámolók arról, hogy a CDU politikusának volt elôélete is, megelôzve a Honvédelmi Minisztériumot. Jelentik, hogy több döntéssel nyitotta meg a pártját a baloldali szavazóknak, hogy támogatta az óvodai férôhelyek tömeges terjeszkedését, kampányolt a női kvótákért a vállalatokban, és támogatta a meleg és leszbikus párok örökbefogadási jogait - tehát nem feltétlenül olyan projekteket, amelyekért Magyarországon jópontokat osztogatnak.

 

Leyens-kritikzálja Kelet-Európát

 

A CNN-nél kritizálta, hogyan kezelte Magyarország a menekülteket, 2015-ben azzal vádolta Budapestet, hogy elfogadhatatlan, és ellentétben a jelenlegi európai szabályokkal, hogy Magyarország könnygázt és vízágyúkat vetett be a határon a menekültek ellen.

 

Leyen Kelet-Európa dicsérete is ambivalenssé vált: „lándzsát akarok törni a kelet-európai országok érdekében” - mondta egyszer a "Maybrit Illner" talk-show beszélgetésen. Az egyik gyermeke még Lengyelországban tanult, amikor 2015-ben a szélsôjobbos PiS került hatalomra. Ezért fontos volt támogatni a fiatalabb generáció „egészséges demokratikus ellenállását”.

 

A reményt a gyenge bizottsági elnökre, aki a támogatásért hálás és ezért mindig „békés és szeretetre méltó”, valószínűleg Kelet-Európának el kell temetnie. És még Frans Timmermans-tól, aki a jogállamiság könyörtelen bajnoka, sem sikerült a V4-nek megszabadulni: Timmermans ismét a Bizottság alelnöke, talán ugyanazokkal a feladatokkal, mint korábban.