advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.07.04 -2 0 351990

Körüljártuk ezt már sokszor, de hiába...

 

Elő lehet ásni, nem könnyű, de azért megtalálhatók a német áram export-import chartok rövid, perces lebontásokban is, és korábban már rágtuk ezeket nem is kevésszer.

 

Ugyanaz látszik rajtuk, aminek okán azt is szokás emlegetni, hogy szép-szép a sok dán szélkelep, de valójában a dán energetikai rendszer kizárólag a norvég szivattyús tárolókkal és a lengyel szenes hőerőművekkel együtt értelmezhető, ha ezektől elvágnák - akkor az országban tényleg folyamatos és mindenütt napi több/sok órás gördülő áramszünetek lennének...

 

Ugyanez van a német rendszerrel - ki lehet mutatni ugyan, hogy éves vagy akár havi átlagban a teljes energiatermelés mondjuk 30-40%-át a szélturbinák meg napelemek állították elő - csak éppen ezek kb: napi húsz percet képesek úgy "termelni", hogy az energiájukat az országon belül pont el is tudják használni - amúgy örökösen vagy hiányt, vagy többletet produkálnak, amit a kontinentális energiarendszer kiszabályozási kapacitásaira támaszkodva tudnak csak kezelni.

 

Amíg a rendszerek össze vannak kötve, addig papíron akár azt is ki lehet a végén hozni, hogy mondjuk Dánia már egész évben folyamatosan 100%-ban megújulókból ment, sőt, a végén még exportálni is képes volt belőlük - csak éppen a MÁSHOL FÜSTÖLGŐ hőerőművek háttere nélkül úgy omlana össze az egész kóceráj, mint a kártyavár.

 

Soha nem lesz ebből valóban tiszta és fosszilis-mentes energiarendszer, akárhogy görcsöltök itt rajta. Pont olyan ez az irány önmagában, mint ha valaki pusztán katalizátorokkal meg kipufogógáz-utókezelő rendszerekkel akarna végül zéró emissziót (a CO2-őt is beleértve!!) produkálni mondjuk egy nagy hajódízelből - elvi képtelenség, akkor az egész alapjait kell újragondolni. Arra meg nem került sor.

 

Az ellátásbiztonságot nem adhatjuk fel. De ezt is megbeszéltük már ezerszer, de hiába. Amit te erőltetsz - az egyébként önmagában nem baj, meg nem káros, de részeredményeknél több ezzel nem érhető el. Egyébként szerinted mikor fogja a német energiarendszer elérni mondjuk az 50g/kwh emissziót? Azt, amit a francia egy emberöltő óta folyamatosan tud? Szerintem beláthatatlan időn belül SEM, ezen az úton maradva nem...

Előzmény: _Berci (351967)