advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.07.04 -1 1 351956

Tudom, hogy a tárolásban nem értünk egyet. Azt is látom, hogy ennek az elutasítása a részetekről valójában a hitrendszer része - elutasítotok mindent, amit nem láttok könnyen megoldhatónak... Csak közben meg elintézitek annyival a kérdést, hogy "nem kell komolyabb tárolás a megújulók mögé, csak megfelelően túl kell őket skálázni" - amivel két bajom van ugyebár, az egyik az, hogy valójában nem létezik olyan szorzó, ami képes lenne háttér-backup kapacitások nélkül szél/nap kombóból elfogadható ellátásbiztonságot produkálni, mert akár százszorosan is túlskálázhatod ezeket, egy - annyira amúgy nem is ritka - szélcsendes éjszakán akkor is zéró közeli lesz az output.

A másik meg, hogy ezek annyira nem olcsó technológiák, sőt, annyira valószínűleg sosem lesznek azok - hogy ezt anyagilag bírni lehessen. Mind a napelem, mind a szélkerék 100%-os capfaktor és támogatott-garantált átvétel mellett is a megtérülés határán billeg - és a szélkerék ennél érdemben már soha nem is lesz jobb, ezt te is tudod! A napelemnek elvileg még komoly esélye van sokkal olcsóbbá válni - csak, hát ott ugye meg ott a napszakos és évszakos ingadozás egyaránt...

 

Nem tehető mögéjük olyan értelmes, reális modell, ami tárolás és azzal összekötött 100% közeli backup kapacitás nélkül működőképes lenne - ezt tagadjátok, rendben, innentől ez hitvita.

 

Én viszont úgy gondolom, hogy erre szükség van, sőt, ez valójában mindennek az alapja, előbb ezt a hátteret kell kitalálni-megteremteni - és utána arra kell felhúzni a felépítményt.

 

A metánnal-műmetánnal meg újra csak az a bajom, hogy ebből a modellből sosem lesz emisszió-mentes rendszer, SOHA. Előre borítékolom, hogy soha nem lesz realitása annak, hogy a légkörből kivont CO2 redukciójából nyert szénnel gyártsunk kvázi zárt rendszerben szénhidrogéneket - nem, a te műmetánodat-metanolodat mondjuk barnaszénből fogjuk előállítani, legjobb esetben is biomasszából (az még elmenne, de kérdés, abból termelhető-e elég??). A te modelled maximum időt nyer, valóban redukálja az emissziót és csökkenti a fosszilisek felhasználását - de egyiket sem szünteti meg, miközben csak időskála kérdése, és mindenféleképpen rákényszerülünk ezek teljes kiküszöbölésére. Én akkor már azt mondom, hogy legalább vizsgáljuk meg a lehetőségeit annak, hogy már most nem lehetünk-e erre képesek? És szerintem igenis képesek lehetünk. Fúzió, tórium, hidrogénalapú rendszer - rögtön három irány, amerre el lehet indulni, és ebből legalább az utolsó teljesen megvalósíthatónak is látszik.

 

 

"Az esetleg akkor jön be, ha gazdasagossagban (es itt a hatasfok a döntö) lepipalja a "mas" lehetösegeket. Amit mar latunk, van, letezik, ... az az, hogy a solar 2-3 centes 1 kWh-bol tudunk 700 Wh-nyi energiat kepviselö hidrogent csinalni. Mit tud a közvetlen atalakito? Milyen hatasfoku ... es mennyibe kerül ~700 Wh energiatartalmu hidrogen elöallitasa?

De jelenleg nincs mit 10tazni, hiszen a közvetlen hidrogengyartas meg gyerekcipöben jar ... azt elöbb ipari meretüve kellene (valahogyan) növeszteni ..."

 

Itt ütközik ki a hit alapú gondolkodás következetlensége. A napelemek fajlagos költsége a tizedére (!!) csökkent az elmúlt két évtizedben, pusztán attól, hogy elkezdtek vele valóban ipari méretekben foglalkozni (kicsit hozzáértők előtte is tisztában voltak azzal, hogy ez a potenciál benne van a témakörben). Ezt te most kész adottságnak tekinted (közben azzal sem számolsz, hogy a napelem ára még nagyon sokat tudhat csökkenni - mint írtam, a szélturbináké már aligha) - de közben meg más technológiánál ebben nem hiszel (de, csak mert nem azokat pártolod..). Valóban, az ipari hidrogéngyártás és tárolás még gyerekcipőben jár - pont azért, mert nem foglalkozik vele most még érdemben a kutya sem (ami egyébként annyira nem igaz, hiszen két évtizede vannak folyamatos napi használatban-tesztelésen hidrogénüzemű járművek, több száz hidrogénkút működik, kialakították a hidrogénszállítás-tárolás alapvető technológiáit is közben - sok minden már kész is van, csak fel kellene skálázni, más területeken viszont fejlesztések, néhol még alapkutatások is kellenének).

Igen, ez még nincs kész, viszont valóban megoldást jelenthet a problémákra. Viszont ami már készen van - az meg nem jelent azt, és nem is lesz erre önmagában képes. Ennyi...

Előzmény: _Berci (351952)